Nyheter:

PATRULJEBÅT: USA sender to patruljebåter av typen MARK VI til Ukraina.

USA gir milliardhjelp til Ukraina

USA lover ytterligere 1,06 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina, blant annet to mindre marinefartøy.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Patruljebåtene skal hjelpe Ukraina med å forsvare sitt territorialfarvann. I tillegg sender USA artilleriradar, støtte til satellittbilder og -analyse, og utstyr til sanitet, opplyser Pentagon.

Kongressen har tidligere godkjent 1,28 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina i år, men disse midlene gjøres ikke tilgjengelig før det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet kan bekrefte at landet har gjennomført reformer i forsvaret.

Landet må blant annet styrke sivil kontroll over militæret, gi mer innsyn i forsvarsindustrien og innkjøpsavtaler, og modernisere forsvarssektoren etter Natos prinsipper og standarder.

Les mer: Åpner Nato-døra på gløtt for Ukraina

– Denne handlingen bekrefter USAs forpliktelser om å tilby Ukraina defensive kampvåpen, for å styrke deres evne til å forsvare seg mot russisk aggresjon, heter det i en uttalelse fra Pentagon.

Ukraina har vært i konflikt med Russland siden 2014, etter at Russland annekterte Krim-halvøya. Russland støtter opp om separatister i det østlige Ukraina.

Den første riksrettssaken mot daværende president Donald Trump dreide seg om anklager om at han holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse landets myndigheter til å etterforske utfordreren Joe Biden. Senatet frikjente Trump i februar 2020.

Powered by Labrador CMS