Nyheter

UTENLANDSERFARING: General Markus Kreitmayr, som har tjenestegjort i Bosnia, Kosovo og Afghanistan, fotografert i Calw i Germany 11. februar 2020.

Tysk offiser siktet i våpenskandale i elitestyrke

Tyske myndigheter har siktet en brigader i forbindelse med en våpenskandale i det tyske forsvaret der store mengder ammunisjon har vært på avveie.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Markus Kreitmayr er tidligere kommandant i KSK – en elitestyrke som har ansvaret for spesialoppdrag av strategisk betydning, som løslatelse av gisler i krigsområder og spesialoppdrag rettet mot terrorister.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag opplyste påtalemyndigheten i Tübingen sørvest i Tyskland at Kreitmayr er siktet for manglende samarbeid med myndighetene.

Les også: Stridsvogn fra 2. verdenskrig funnet i kjelleren til 84-åring

Bakgrunnen for saken er at en lageropptelling i 2019 viste at det manglet store mengder ammunisjon i KSKs lager i byen Calw. Den savnede ammunisjonen hadde et verdianslag på rundt 28.000 euro, eller 280.000 kroner.

Utlyste amnesti

Kreitmayr reagerte på avsløringen ved å utlyse et amnesti der soldater kunne levere tilbake ammunisjon anonymt og uten å bli straffet. Det førte til at det ble levert inn mer ammunisjon enn hva som manglet.

Les også: Slik argumenterer tyskerne og sørkoreanerne for sine stridsvogner

Etterforskerne har bedt Kreitmayr forklare hvorfor han utlyste et amnesti, og hvorfor han ikke tok høyde for at noe av ammunisjonen var blitt stjålet. Ved å åpne for at soldater kunne levere tilbake ammunisjonen anonymt, mener påtalemyndigheten at Kreitmayr gjorde det umulig å etterforske eventuelle lovbrudd.

Kreitmayr har avvist anklagene via sine advokater.

Frykt for høyreekstremisme

I mars 2021 ble en tysk spesialsoldat fra KSK dømt for å ha lagret våpen, eksplosiver og ammunisjon hjemme i hagen sin i landsbyen Collm øst i Tyskland. Han ble dømt til to års betinget fengsel.

Les også: Nær 600 høyreekstremister etterlyst i Tyskland

KSK har de siste årene blitt rammet av en rekke skandaler, noe som har ført til en større gjennomgang av spesialstyrkens virksomhet. Ett kompani er blitt helt oppløst som følge av bekymring for høyreekstremisme.

Powered by Labrador CMS