Nyheter:

Krigshelten Trond Bolle er blitt tinnsoldat – og den er utsolgt

De 22 eksemplarene av Bolle ble utsolgt på én time. – Gammel og nostalgisk som jeg er, syns jeg det var litt artig, sier broren.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​– Ja, han har en røyk i venstrehånden. Det er kanskje litt politisk ukorrekt nå, men Freddy (Trond Bolles bror, journ. anm.) sa at i den tiden Trond var i Afghanistan, var det mye røyking på grunn av høyt stressnivå, og at de var ute i felt nesten hele tiden. De sov cirka tre til fire timer i døgnet, sier tinnsoldatmaker Sigve Solberg til Forsvarets forum. 

– Freddy syns det var viktig at sigaretten var med, for det gjenspeiler tjenesten hans i Afghanistan. Figuren er fra et dårlig bilde av Trond, som jeg fikk fra Freddy. Da har han den posituren. Han holder våpenet sånn og har en sigarett i hånden.

Det bekrefter Freddy Bolle overfor Forsvarets forum. 

– Det var jo sånn det var, så den måtte være med, sier han om røyken i venstrehånden til tinnsoldatversjonen av sin bror. 

Han er selv glad i tinnsoldater og forteller at han ba Solberg om å lage en av broren sin.

– Ja, gammel og nostalgisk som jeg er, syns jeg det var litt artig. 

Har du lest portrettintervjuet med Bolle-brødrene? To brødre, to historier

I 2018 lagde Sigve Solberg en FN-tinnsoldat. Denne utformes i plastilin. Foto: Sigve Solberg.


Orlogskaptein Trond Bolle falt i tjeneste i Afghanistan i 2010. Han var den første som ble innstilt til Krigskorset etter 1949. Bildet Solberg har brukt til å skape tinnsoldaten, er tatt i den operasjonen som Bolle ble innstilt til krigskorset for. 

Solberg har laget 22 eksemplarer av Bolle-tinnsoldaten for hånd. Onsdag la han de ut for salg.

– Jeg la ut de jeg hadde for å lodde stemningen. De ble utsolgt på en time, men det kommer flere etter hvert, forteller Solberg.

– Min er nok på vei i posten, sier Freddy Bolle. Han har kjøpt åtte tinnsoldater til sammen og skal gi noen av dem som gaver til familiemedlemmer.

Lager tinnsoldatene på fritiden

Figuren av Bolle er 54 millimeter høy og håndmalt. 

– Jeg bruker et par timer på hver av dem. Jeg støper en 10-20 stykker i slengen, og så maler jeg dem parallelt med én farge av gangen. Det er litt vanskelig å måle tidsbruk, for jeg gjør det når jeg har tid, forklarer Solberg. 

For Norges eneste tinnsoldatmaker lager soldatene på fritiden. Ellers arbeider han som grafisk designer og illustratør. 

Sigve Solberg maler én og én farge når han arbeider med tinnsoldatene. Foto: Privat

– Dette begynte som en hobby da jeg var 24-25 år gammel, og så syns jeg at det var så gøy, sier han. 


Interesse for andre verdenskrig

– Jeg har alltid likt små soldater. Da jeg var liten på 70- og 80-tallet hadde vi plastsoldater som jeg syns var kjempemorro å leke med. 

Han tjenestegjorde i Garden - en avdeling som forøvrig gjør seg godt som tinnsoldater. 

– Garden er perfekte; De har flotte uniformer og kan plasseres opp i marsj, HMKG-tinnsoldater var blant de første jeg laget, forteller han.

Ideen om å lage egne tinnsoldater kom etter at han leste en avisartikkel om en mynthandler i Bergen som solgte engelskproduserte tinnsoldater i butikken sin.

– Jeg gikk ned dit, snakket med ham og kikket på figurene, og så tenkte jeg at dette måtte jeg prøve å få til selv. 

Etter litt prøving og feiling fant han ut hvordan han kunne lage støpeformer og oppdaget etter hvert at han hadde anlegg for å skulpturere i miniatyr. 

Trond Bolle er blitt tinnsoldat. Dette er de første 22 ferdigmalte utgavene, de er signerte og nummerert fra 1 til 22 under basen. Foto Sigve Solberg.

Internett var ganske nytt da han opprettet en nettside der han viste frem hobbyen sin. Ganske raskt meldte utenlandske samlere seg, som ville kjøpe soldatene hans. Solberg har konsentrert seg om å lage tinnsoldater fra norsk militærhistorie. Det er mange som skaper britiske og amerikanske soldater, men bare Solberg som lager de norske.

– Jeg har hatt interesse for andre verdenskrig i Norge og har laget noen av heltene våre, deriblant Max Manus. Nå har jeg fått interesse for moderne soldater, forteller han. 


Bruker 3D-printer til å skape tinnsoldatene

Solberg gjorde et oppdrag for artillerijegerne for to år siden. De hadde jubileum og ga tinnsoldater som gaver. 

– Freddy oppdaget figurene mine og spurte om jeg ville lage en av Trond, sier han.

Freddy Bolle hadde flere av Solbergs tinnsoldater fra før.

– Jeg spurte om han kunne lage en tinnsoldat av Trond som et minne, sier han.

De to har samarbeidet i prosessen med å skape tinnsoldaten. 

– Jeg ba Freddy sende meg bilder av ham og spurte om hvilken uniform han hadde i Afghanistan, kamuflasje, detaljer og våpen. Ut fra de bildene forsøkte jeg å gjenskape ham, kroppsholdningen hans og ansiktsuttrykk. Det har vært en del korrespondanse fram og tilbake, forteller tinnsoldatmakeren. 

Prosjektet har gitt mersmak: 

– Jeg vil gjerne lage flere marinejegersoldater og soldater fra Norges utenlandsoperasjoner. Så får jeg en del forespørsler, Freddy har jo et vanvittig nettverk etter sin tjeneste i Forsvaret.

Mens han skapte tinnsoldaten av Trond Bolle har Solberg forsøkt seg på nye metoder for å skape soldatene også. Tidligere har han formet soldatene i en slags plastilinleire. Slik ble også det første utkastet av Trond laget. Nå jobber han med et 3D-program som heter Z-brush og printer dem deretter ut i 3D. Av prototypene fra 3D-printeren lages det støpeformer for tinn. 

– Med 3D får du en helt annen kontroll enn med leiren. Man har bare fire kvadratmillimeter til å skulpturere et ansikt på en sånn figur, og det blir veldig smått å gjøre i leire - spesielt når 40-årssynet har meldt sin ankomst, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS