Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_888_tragedienforum_888_tragedienhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4545Vanskelig: I Erik Poppes «Utøya 22. juli» følger vi en gruppe ungdommer da Utøya og AUFs sommerleir ble angrepet (Foto:Filmweb). /forum-media/PubImages/Utøya filmanmeldelse1.jpg

Tragedien

Utøya er en påminnelse om hvor sårbare vi er.
Bokomslag

Anmeldelse

"Utøya 22. juli er en film som er vanskelig å se, men som likevel føles nødvendig. "

Erik Poppes «Utøya 22. juli» er en film mange mener aldri burde vært laget. Det er en skildring av massakren av ungdom som var på sommerleir. Bakteppet er de skjebnesvangre timene for snart syv år siden som etterlot et nasjonalt traume – et tyngende bevis for at Norge ikke var annerledeslandet der politisk eller religiøst motivert vold ikke kunne skje: Definitivt ikke i det omfanget som utspilte seg – ikke her og ikke på den måten. Likevel skjedde det.

Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker. Bombeangrepet utenfor regjeringskvartalet kostet åtte mennesker livet. Utfallet kunne vært langt verre.

Skytemassakren på Utøya vil stå som et evig eksempel på handlingslammelse, dårlig koordinering og sviktende beredskap fra myndighetene. Gjerningspersonen var metodisk da han drepte 69 på øya. 

Ungdommene som følges er fiktive, men opplevelsene de gjennomgikk er virkelige. 

De yngste ofrene var ikke mer enn 14 år. Breivik fikk uforstyrret gå til verks før han ble pågrepet av politiets beredskapstropp – 72 minutter etter at første skuddet falt.

Krevende. Erik Poppes film er en virkelighetsbasert fiksjonsfilm. Den er bygget på vitnebeskrivelser fra de overlevende fra Utøya. Ungdommene som følges er fiktive, men opplevelsene de gjennomgikk er virkelige. Jeg var spent for hvordan Poppe ville formidle hendelsene som utspilte seg. Ville det være distansert, ville han vegre seg fra å vise konsekvensene av volden ungdommene ble utsatt for? 

 

 

forum_888_tragedienforum_888_tragedienhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4546Ukjente: Utøya 22. juli har premiere 9. mars. Skuespillerne er stort sett ukjente ansikter, noe som underbygger følelsen av dette virkelig skjedde (Foto:Filmweb). /forum-media/PubImages/Utøya plakat anmeldelse.jpg


Utøya 22. juli tar publikum inn i de lange og mange minuttene der AUFs sommerleir var under angrep. Ved hjelp av håndholdt kamera kommer vi tett på en gruppe ungdommer. Noen er på øya for å feste, andre er der for å diskutere politikk.

Troverdig. Angsten før vi hører de første skuddene falle er tung. Vi vet hva som kommer, men vi er redde for hva vi vil bli vist. Det som følger er krevende. Realismen og ønsket om å beskrive dette tettest opp mot virkeligheten på Utøya, er påtrengende. Likevel vil jeg påstå at det er nødvendig. Når katastrofer inntreffer – enten de er i form av et menneske eller naturen – er det lett å moralisere over andres handlinger. Erik Poppe har fått den vanskelige oppgaven å formidle de siste opplevelsene til mennesker som fikk livet revet bort – alt for tidlig og voldsomt. Det gjør han troverdig, men også med respekt. 

Terror og menneskeskapt ødeleggelse kan ikke alltid forhindres, men det kan begrenses. 

Skuespillerne er unge, uerfarne og ubeskrevet, noe som virker som et riktig valg i en film som dette. De gjør en imponerende innsats. Filmen om massakren på Utøya må ha vært en krevende oppgave for dem og de bak kameraet.

Nødvendig. «Utøya 22. juli» er en film som er vanskelig å bedømme etter vanlige kriterier. De som likevel velger å utsette seg for den vil kanskje gå hjem med en litt større forståelse for omfanget og de menneskelige kostandene ved 22. juli, og en erkjennelse for at noe lignende ikke må skje igjen. Det skylder vi de etterlatte og overlevende fra Utøya og regjeringskvartalet. Terror og menneskeskapt ødeleggelse kan ikke alltid forhindres, men det kan begrenses. 22. juli er et eksempel der vi sviktet i begge tilfeller.  

Publisert 19. februar 2018 15:36.. Sist oppdatert 20. februar 2018 09:12.