Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Til sjøs mot fienden

Asgeir Uelands bok om Shetlansgjengen er omfattende og kaster nytt lys over gruppen.
Bokomslag

Anmeldelse

"Omfattende og tidvis pirrende om Shetlandsgjengen. "

Det er ikke få bøker som etter 2. verdenskrig omhandler Shetlandsgjengen og dens mange operasjoner. Nå har forfatter Asgeir Ueland skrevet et omfattende verk, som presenterer «gjengen» og hvordan virksomheten ble administrert, planlagt og gjennomført. Mye av dette takket være arkiver som endelig er blitt åpne. Utallige rapporter, personellmapper og avhør av deltakere, i tillegg en rekke dagbøker og avisartikler, har gitt god innsikt i hva som skjedde. I innledningen defineres Shetlandsgjengen slik: «En hemmelig norsk avdeling under krigen, som brorparten av tiden var under kommando av den hemmelige britiske spesialstyrkeavdelingen Special Operations Executive (SOE). Hovedoppdraget var transport av agenter, forsyninger og ammunisjon til det okkuperte Norge.»Boken på 453 sider er utgitt på Kagge forlag i 2017 (Foto: Kagge forlag).

Dermed avliver Ueland myten, som kanskje den uinnvidde har hatt, om at Shetlandsgjengen først og fremst hjalp nordmenn med å flykte fra det okkuperte Norge.

Infiltrert. Mindre kjent har det vel også vært at en del norske spritsmuglere med fiskebåter, fra før krigen, begynte å operere for det tyske Abwehr; noen klarte til og med å infiltrere avdelingen på Shetland. Shetlandsgjengens historie er beskrevet gjennom fire sesonger med dristige overfarter i kamp mot naturkrefter og tyske angrep. 

Dermed avliver Ueland myten om at Shetlandsgjengen først og fremst hjalp nordmenn med å flykte fra det okkuperte Norge.

Det blir mange navn å holde rede på og mange tokt å forholde seg til, men forfatteren klarer innimellom å skape dramaturgi. Noen kjente episoder fra krigen dveles det ved, for eksempel tragedien i Telavåg, raidet i Måløy, der kaptein Martin Linge ble drept, forsøket på å senke det tyske slagskipet Tirpitz og starten på Jan Baalsruds flukt. Men disse eksemplene gir ikke mer enn akkurat nok til at det pirrer.

Omfattende. Fra Shetlandssiden gis det god innsikt i gnisninger og konflikter på basen og kamp om ressurser. De norske deltakerne ble av britene ofte oppfattet som udisiplinerte, men nordmennene demonstrerte sin profesjonalitet og overlevelsesevne under oppdragene til sjøs. Boken har fyldige noter og omfattende personregister for de spesielt interesserte.

Publisert 21. desember 2017 11:14..