Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2138_tettpåterrorenimumbaforum_2138_tettpåterrorenimumbahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9713Servitøren: Dev Patel spiller servitøren Arjun i filmen Hotel Mumbai (Foto: Manymore Films). /forum-media/PubImages/Hotel Mumbai nett 2.jpgServitøren: Dev Patel spiller servitøren Arjun i filmen Hotel Mumbai (Foto: Manymore Films).

Tett på terroren i Mumbai

«Hotel Mumbai» sparer ikke på detaljene da terroren  rammet millionbyen Mumbai, skriver vår anmelder.
Bokomslag

Anmeldelse

"Hotel Mumbai er en realistisk framstilling av terroren i luksushotellet Taj Mahal Palace i India. "

Av de ti terrorangrepene gjennomført av muslimske ekstremister i Mumbai i november 2008, er det beleiringen av luksushotellet Taj Mahal Palace Hotel som har brent seg inn. Terroristene drepte rundt 30 av hotellets gjester og personale, før de til slutt ble skutt og drept av indiske spesialstyrker. Det tok i overkant av tre dager før aksjonen var over. Tapstallene fra de koordinerte terrorangrepene var rundt 170 drepte og over 370 ble skadd.

I «Hotel Mumbai» følger vi gjestene, personalet og terroristenes herjinger på hotellet. Førstnevnte har som ledende bud at gjesten er «gud», og det legger føringer for hvordan de handler da en håndfull godt bevæpnende og trente pakistanske terrorister, trer inn på marmorgulvet til luksushotellet.

Detaljert og dramatisk

Hendelsene som utspilte seg i timene og dagene som fulgte, er vanskelige å forestille seg. Den australske regissøren Anthony Maras sparer likevel ikke på detaljene og han skygger heller ikke unna å vise konsekvensene ved terroren. I motsetning til filmatiseringen av vår egen terrormassakre «Utøya 22. juli», spiller terroristene en hovedrolle. Vi følger dem da de da de metodisk og kalkulert lurer hotellgjester ut fra sin tilsynelatende trygge tilværelse på rommene. Hotel Mumbai har premiere fredag 14. juni på norske kinoer (Foto: Manymore Films). 

Vi ser at de henretter personale og utenlandske gjester på luksushotellet – på kloss hold. Maras viser også det som fortoner seg som et morbid og absurd utslag av religiøs ekstremisme – da det å spise svin tilsynelatende er langt verre enn å ta livet av «vantro» gjester og personale. Scenen kan virke splittende og bryter med den til da trykkende stemningen i filmen. Det er likevel et virkemiddel som får fram den ideologiske og religiøse ekstremismen, der enkelte føler seg forpliktet til å drepe «de andre» – uten et snev av anger.

Ikke utstudert

Filmen har av enkelte anmeldere blitt anklaget for å kunne fyre opp under anti-muslimske holdninger. Det er en beskyldning som det kan være grunnlag for å hevde. Det betyr likevel ikke at filmen er sensasjonalistisk eller utstudert. Den legger ingen tydelige føringer for hva du bør sitte igjen med rundt to timer etter at de første skuddene faller. Hotell Mumbai er en dramatisering av virkelige hendelser. Den er vellaget, dramatisk, og skuespilleren Dev Patel i rollen som servitøren «Arjun», gir et innblikk i hvem som gjorde mest for at ikke flere ble drept: Det er personalet som valgte å bli igjen på hotellet for å hjelpe de rike gjestene ved hotellet Taj Mahal Palace. «Guest is God», som kjøkkensjef Hemant Oberoi på hotellet sier.

Her kan du se traileren til filmen «Hotel Mumbai». 

Publisert 11. juni 2019 12:34.. Sist oppdatert 11. juni 2019 16:13.