Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1514_stoltenbergingengjenforum_1514_stoltenbergingengjenhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8577Onsdag viste Russland frem våpenet til militærattacheer og journalister, for å vise åpenhet og i et håp om at USA derfor ikke trekker seg fra INF-avtalen. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/forum-media/PubImages/td89ace0.jpgOnsdag viste Russland frem våpenet til militærattacheer og journalister, for å vise åpenhet og i et håp om at USA derfor ikke trekker seg fra INF-avtalen. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Stoltenberg: – Avtalen er nå i fare

NATOs generalsekretær sier det ikke er gjort framskritt i diskusjonene med Russland om INF-avtalen.

Stoltenberg ledet fredag årets første møte i NATO-Russland-rådet. INF-avtalen var hovedtema for samtalene.

INF-avtalen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987. Den forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

– Avtalen er nå i fare, og dessverre har vi ikke sett noen tegn på gjennombrudd, sa han etter møtet. Ifølge ham er NATO og Russland grunnleggende uenige om saken.

Både USA og NATO anklager Russland for å ha brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. Russland har derimot nektet for at rakettene utgjør et brudd på avtalen.

USA uttalte på NATOs utenriksministermøte i desember at hvis Russland ikke har begynt å overholde avtalen igjen innen 2. februar, så vil de sette i gang prosessen med å trekke seg ut av den. Prosessen med å trekke seg ut varer i seks måneder.

De nye rakettene, som i Russland går under navnet 9M729, beskrives som billige å bygge og lette å flytte rundt og gjemme vekk.

Samtidig kan de bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel, ifølge NATO.

Publisert 25. januar 2019 14:29..