Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1713_statsministeren–vitrforum_1713_statsministeren–vitrhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8965KVINNEDAG: Statsminister Erna Solberg møtte tillitsvalgte i Forsvaret for å snakke om kvinner, rekruttering og arbeidsmiljø i Forsvaret. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix/forum-media/PubImages/tdae3c41.jpgKVINNEDAG: Statsminister Erna Solberg møtte tillitsvalgte i Forsvaret for å snakke om kvinner, rekruttering og arbeidsmiljø i Forsvaret. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix

Statsministeren: – Vi må sørge for at kvinner velger å bli i Forsvaret

Andelen kvinner i førstegangstjenesten er 25 prosent, men statsminister Erna Solberg (H) mener det trengs enda flere kvinner i Forsvaret.

På kvinnedagen 8. mars hadde hun invitert en rekke representanter for Forsvaret til møter i regjeringens representasjonsbolig.

– Et moderne forsvar trenger representasjon fra begge kjønn. Vi må sørge for at kvinner velger å bli i Forsvaret. I dag skal vi finne ut hvordan vi skal gjøre dette bedre, sa Solberg i innledningstalen.

Hun berømmer Forsvaret for å ha gjennomført undersøkelsen om trakassering.

– Resultatet var nedslående, sa statsministeren.

Mange voldtekter

Undersøkelsen, som ble presentert for drøyt to uker siden, omfatter rundt 8.800 ansatte i Forsvaret. Den viste at det fortsatt er problemer med mobbing, trakassering og integrering av kvinner. To av fem kvinner sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at de ikke passer til å utføre visse typer arbeidsoppgaver.

Når man regner om prosent til personer, sier 24 kvinner og 20 menn i undersøkelsen at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året. Ytterligere 123 sier de har blitt forsøkt voldtatt. Bare to av sakene har blitt anmeldt til politiet.

I kjølvannet av rapporten ble det presentert flere nye tiltak mot mobbing og seksuell trakassering.

Muskler – og hode

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen talte også til de frammøtte.

– Jeg tenker ikke lengre på om det er en mann eller en kvinne som er i en posisjon, jeg er opptatt av at jobben gjøres, sa han.

– Vi skal slåss både med muskler, men også med innsiden av hodet, fortsatte forsvarssjefen.

Tonje Skinnarland, generalmajor og sjef for Luftforsvaret, holdt også innlegg. 

– Jeg har en drøm om å få se den første kvinnelige F35-piloten løpet av min karriere, sa hun.

Publisert 8. mars 2019 13:56.. Sist oppdatert 11. mars 2019 09:48.