Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Ny-gammelt-våpen

Russlands forsøk på destabilisering må møtes med demokratisk bevissthet, kritisk sans og fordomsfri debatt.


Aslak Bonde er spaltist i Forsvarets forum. Russland og Kina utgjør en digital trussel, fastslår etterretningstjenesten. I rapporten​ ​Fokus 2017 beskriver E-tjenesten hvordan spesielt russerne vil forsøke å destabilisere samfunnet ved å manipulere virkelighetsoppfatningen som skapes i aviser, kringkasting og sosiale medier. Russernes målsetning skal være å «diskreditere statlige myndigheter, forvirre innbyggerne og eventuelt demoralisere militært personell».
Etterretningstjenesten skriver at russerne de siste to årene har manipulert sosiale medier, blant annet ved å infiltrere vennenettverk for å spre desinformasjon og propaganda. Andre nyhetssaker fra de siste ukene er at russerne har forsøkt å hacke Arbeiderpartiet på Stortinget og at stjålet sensitive informasjon om flere hundre norske politikere, diplomater og toppbyråkrater ligger fritt tilgjengelig på nettet. 

Et åpenbart forsvar mot de digitale truslene er å ha gode sikkerhetstjenester med oppdaterte verktøy, stor nok kapasitet og tilstrekkelig handlingsrom. Samtidig vet vi at kapasiteten og handlingsrommet aldri vil bli stort nok til at alle digitale trusler blir stanset.

Historien har også lært oss at enorme sikkerhetstjenester med for stort og uklart handlingsrom kan true rettsstaten og det demokratiet de i utgangspunktet er satt til å forsvare. 

Derfor er det nødvendig å tenke totalforsvar – i ordets aller retteste forstand. Befolkningen må gjøres mest mulig resistent mot påvirkning. Hver og en av oss må trenes til å vurdere om en nyhet er gammel eller ny, riktig eller usann, relevant eller irrelevant. 

Vi må også tenke bedre igjennom vår egen bruk av sosiale medier: hvor mye skal vi fortelle, hva skal vi spre og hvem skal vi være venner med? 

Viktigst av alt: Vi må fornye troen på demokratiske institusjoner og gjøre de offentlige ordskiftene mer åpne og mindre fordomsfulle. Debatten om digitalt grenseforsvar (E-tjenestens tilgang til datatrafikk over landegrensene) er illustrerende: Sjefen for E-tjenesten har advart om at negative krefter vil «søke å dominere» den offentlige debatten om grenseforsvaret. 

Advarselen er kanskje betimelig, men den er også sterkt mistenkeliggjørende. 

De som argumenterer mot grenseforsvaret, kan bli beskyldt for å løpe russernes ærend. I dagens debattklima er det også klare tendenser til at forskere og politikere som forsøker å se verden fra Putins ståsted får svekket troverdighet og autoritet. Slik kan det ikke forbli. I et motstandsdyktig samfunn er det argumentene, ikke mulige motiver, som skal vurderes og debatteres. 

Publisert 28. februar 2017 10:49..

 

 

En krigsslutt til ettertanke <img alt="" src="/forum-media/PubImages/WW1.4.jpg" style="BORDER:0px solid;" />En krigsslutt til ettertanke 11. november er det 100 år siden krigen tok slutt. – Hvis vi glemmer historien kan erfaringene fra første verdenskrig bli svært viktige igjen, skriver Harald Høiback. http://forsvaretsforum.no/en-krigsslutt-til-en-ettertanke
– Feil medisin for Norge<img alt="" src="/forum-media/PubImages/td43f3af.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Feil medisin for NorgeTrident Juncture er feil medisin, og Norge blir bare en brikke i det storpolitiske spillet, skriver Geir Hem i protestgruppe mot Nato-øvelsen.http://forsvaretsforum.no/feil-medisin-for-norge
Løp og kjøp<img alt="" src="/forum-media/PubImages/taNKS2.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Løp og kjøpVi kan ha nye stridsvogner på plass 18 måneder etter at kontrakten er undertegnet, skriver formann i Kavaleriklubben, Øyvind Isachsen.http://forsvaretsforum.no/løp-og-kjøp