Nyheter:

KAMPLUFTVERN: Nylig testet man systemet med skarpskyting ved Nordmela skytefelt på Andøya sammen med Luftvernbataljonen fra Ørland. Foto: Frederik Rignes/Forsvaret

Slik blir Hærens nye kampluftvern

– Vi går fra å ha ingenting til å få litt. Det gir oss en ekstra trygghet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier brigader Lars Lervik, sjef for Brigade Nord. Han er veldig fornøyd med at soldatene på bakken vil kunne forsvare seg mot eventuelle trusler fra fly.

– Vi går fra å ha ingenting til å ha litt luftvern. Det gir oss en ekstra trygghet for å handtere lufttrusler i tillegg til den støtten vi kan få fra Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Dersom brigaden drar et sted, så vil vi nå ha mulighet til å ha med oss luftvern, sier Lervik.

SKARPSKYTING

Kampluftvernbatteriet ble opprettet i august 2018. Da som en del av Artilleribataljonen i Brigade Nord. Oppdraget er å beskytte Hæren mot trusler fra luften. Batteriet har prioritert materiellmottak og utdanning av soldater og befal.

I slutten av april ble materiellet overlevert til bataljonen på Setermoen og ikke lenge etterpå var man og testet systemet med skarpskyting ved Nordmela skytefelt på Andøya sammen med Luftvernbataljonen fra Ørland.

SJEF: Kaptein Johann Fredrik Ofstad har fått i oppgave å bygge opp Kampluftvernbatteriet i Hæren. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Systemet man bruker er det mobile luftvernet Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS III). Det er et mobilt bakke-til-luft missilsystem som kan detektere, identifisere og nøytralisere fiendtlige fly, helikoptre og våpen. Det brukes AMRAAM-missiler. NASAMS-systemet er utviklet av Kongsberg Gruppen. Systemet er i bruk på Ørlandet og skal også beskytte nye Evenes flystasjon i framtiden.

OPERATIVE I 2021

NYOPPRETTET: Kampluftvernbatteriet ble opprettet i august 2018. Da som en del av Artilleribataljonen i Brigade Nord. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
RAKETTER: Systemet man bruker er det mobile luftvernet Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS III). Foto: Frederik Rignes/Forsvaret

Det er kaptein Johann Fredrik Ofstad som har fått i oppgave å bygge opp Kampluftvernbatteriet. Det skjer 15 år etter at man la ned Hærens luftvern.

– Oppbyggingen går etter planen. Per nå er vi underkant av 40 personer, hvor om lag halvparten er ansatte mens resten er vernepliktige. Vi er i gang med grunnleggende fagutdanning for soldatene, samt øving og trening for de ansatte, sier Ofstad.

Ifølge Ofstad skal man ikke være fullt ut operativ før 2021. Da vil man også ha flere soldater og ansatte. Kampluftvernbatteriet skal på sikt også ha personell stasjonert på Porsangmoen i Finnmark.

– De neste årene vil gå til å trene og øve for å bli operative. Befalet vil bli utdannet av Luftforsvaret, mens vi utdanner soldatene selv. Derfor vil vi fortsette det tette samarbeidet vi har med Luftvernbataljonen på Ørland. De har per nå et større fagmiljø til å utdanne lagførere og operatører, samt at vi planlegger felles skarpskyting sammen med dem også neste år.

LÆRER HELE TIDEN

Ofstad legger ikke skjul på at det er en krevende oppgave å bygge opp Kampluftvernbatteriet fra ingenting.

– Det handler mye om hvordan vi kan utnytte NASAMS III til å slåss med brigaden. Det er et fantastisk system, men er i utgangspunktet laget for å beskytte en statisk installasjon, som for eksempel en flystasjon. Men for oss er det spennende å finne ut taktikker og teknikker som vil være det beste for brigaden, som ikke er statisk.

Samtidig må vi få brigaden til å bry seg om at det finnes noe som heter trusler fra lufta og dermed planlegge med og bruke NASAMS på en skikkelig måte

– Samtidig må vi få brigaden til å bry seg om at det finnes noe som heter trusler fra lufta og dermed planlegge med og bruke NASAMS på en skikkelig måte. Rett og slett integrere systemet med brigaden på en best mulig måte, mener Ofstad, som har hentet fram reglementene fra sist Hæren hadde egen luftvernkapasitet.

– Vi har reglementet fra 15 år tilbake samt at vi ser på hva våre nærmeste allierte gjør. Samtidig tar vi det beste fra Luftforsvaret og tilpasser enkelte metoder slik at vi kan slåss på best mulig måte.

Det jobbes også med å innføre et kampluftvernsystem som er spesialdesignet for å beskytte manøverbataljonene i brigaden og som har kortere rekkevidde. Short Range Air Defence (SHORAD) vil om cirka tre års tid komme i mekaniserte utgaver.

Powered by Labrador CMS