Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1251_slikblirdenmassivemiforum_1251_slikblirdenmassivemihttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7985To franske landgangsfartøy og et NH90-helikopter under øvelsen. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret/forum-media/PubImages/20181028tk_I5039.jpg

Slik blir den massive militæroppvisningen

Tirsdag får vi servert en militær oppvisning av de sjeldne på Byneset utenfor Trondheim.

Øvelse Trident Juncture starter for alvor tirsdag 30. oktober. Det hele blir dratt i gang med en såkalt DV-dag – en oppvisning for viktige gjester («distinguished visitors») på Byneset utenfor Trondheim. Her vil en rekke internasjonale militærtopper og Nato-ambassadører følge med på oppvisningen fra en tribune på Byneset.

– Dagen starter med en pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Etter dette blir det en framvisning av militært utstyr fra de forskjellige nasjonene som deltar på øvelsen. Alt fra stridsvogner, artilleri og andre militære kjøretøy. Fra klokken tolv starter selve demonstrasjonen som vil vise en felles operasjon med 3000 soldater involvert. Den starter med en del fly som kommer over Byneset, deretter en amfibisk landsetting hvor etter hvert hær-, luft og sjøstyrker virker sammen for å ta tilbake Byneset fra en motstander, sier oberstløytnant Frank Sølvsberg, talsmann for det norske Forsvaret.

Han sier det stadig blir arrangert slike DV-dager i forbindelse med større øvelser, for eksempel under Cold Response i 2016 og Joint Viking i 2017.

­– Men jeg tror vi trygt kan si at vi ikke har hatt en DV-dag i en slik størrelse med så mange elementer under en enkel demonstrasjon. Dette fordi det er en stund siden sist vi har hatt en øvelse så stor som dette i Norge.

Jeg tror vi trygt kan si at vi ikke har hatt en DV-dag i en slik størrelse med så mange elementer under en enkel demonstrasjon

Denne DV-dagen har i forkant fått stor oppmerksomhet og kritikk. Den er blitt kalt et «krigsshow» og det blir sagt at man gjør øvelsen om til underholdning. Journalist, filmskaper og forfatter Erling Borgen gikk lengst i kritikken og mener Forsvaret bør skamme seg.

– De gjør krigsøvelsen til show og sjampanjefest, når militæret og krigsutstyret tidligere har tatt livet av hundretusener av mennesker. Dette er et etisk spørsmål, uavhengig av om en er for Nato eller ikke, har Borgen sagt tidligere til NRK.

Sølvsberg deler naturlignok ikke det synet.

– Vi ser på denne DV-dagen som en anledning til å vise alle nasjonene i et samspill konsentrert på én dag. Fordelen med det for de som øver, er at det sparer avdelingene som er her nå for å trene på de taktiske manøvrene. I tillegg får man samarbeidet til å virke mellom nasjonene og får maksimalt øvingsutbytte ut ifra treningsmålene. Det får de bedre til dersom de konsentrerer besøkene rundt én dag.

 

 

forum_1251_slikblirdenmassivemiDette er øvelsen Trident Juncture 2018<p class="forsvaretElement-p">​Rundt 50 000 soldater fra 31 land skal øve på å forsvare Norge. </p><p class="forsvaretElement-p">Det er den største Nato-øvelsen siden Den kalde krigen.</p><p class="forsvaretElement-p">Trident Juncture 2018 vil skje i tre hoveddeler: </p><p class="forsvaretElement-p">En deployeringsfase fra august til oktober </p><p class="forsvaretElement-p">En feltøvelse fra 25. oktober til 7. november </p><p class="forsvaretElement-p">Og til slutt en kommandoplassøvelse fra 13. til 24. november.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Soldater, utstyr og militærmateriell fraktes fra de ulike deltakernasjonene og til 27 ulike ankomststeder i Norge. <br></p><p class="forsvaretElement-p">Materiellet og personellet fraktes til Norge med cirka 180 flytransporter og 60 skipstransporter. </p><p class="forsvaretElement-p">Fra de ulike ankomststedene fraktes utstyret deretter videre til øvingsområdene med tog og lastebiler. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres og bygges rundt 50 leirer i forbindelse med øvelsen. Halvparten av leirene vil huse over 500 personer, og den største bygges for rundt 5 500 mennesker.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Feltøvelsen vil foregå i områdene sør for Trondheim og nord for Rena i Østerdalen. I tillegg blir det sjøaktivitet langs Norskekysten og Nordsjøen samt mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. </p><p class="forsvaretElement-p">Det blir også luftaktivitet i luftrommet over Norge, Sverige og Finland<br></p><p class="forsvaretElement-p">Forsvaret forventer at 130 fly, 70 skipsfartøy og 10 000 kjøretøyer skal delta.</p><p class="forsvaretElement-p">Ifølge Forsvaret har NATO og Forsvaret inngått kontrakter for rundt 1,5 milliarder kroner med norsk næringsliv i forbindelse med øvelsen. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres rundt 35 000 senger, serveres 1,8 millioner måltider og leveres 4,6 millioner flasker med vann. Det skal også vaskes 660 000 kilo med klær under øvelsen. <br></p>forum_1251_slikblirdenmassivemi


Publisert 29. oktober 2018 22:59.. Sist oppdatert 30. oktober 2018 13:29.