Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_655_skjøtselvmordsbomberforum_655_skjøtselvmordsbomberhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=669SKADET: Norske soldater måtte behandle flere irakiske soldater under operasjonen i Eufratdalen i Irak. FOTO: CAMILLA BREVIK/forum-media/PubImages/Irak 2.jpg

Skjøt selvmordsbombere

I selvforsvar skjøt soldater fra Telemark bataljon mot to biler fulle av eksplosiver i Anbar-provinsen.

Det var under et oppdrag sammen med de de irakiske sikkerhetsstyrkene (ISF) i Eufratdalen i forrige uke, at norske styrker ble angrepet to ganger av styrker fra IS.  Begge gangene var med biler fullastet med eksplosiver. 

De norske soldatene var ute på mentoreringsoppdrag under en operasjon, da den bakre delen av kolonnen de var i, plutselig ble angrepet av IS-sympatisører.

Nordmennene måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep, Den ene av bilene ble satt ut av spill av nordmennene, slik at den eksploderte. Den andre ble uskadeliggjort i en felles innsats av irakiske og norske soldater. Også denne bilen eksploderte.

Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakiske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

 

 

forum_655_skjøtselvmordsbomberforum_655_skjøtselvmordsbomberhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=670SANITET: Norske styrker trente i forkant av kamphandlingene medisinsk evakuering med amerikanske Black Hawk-helikoptre. FOTO: CAMILLA BREVIK/forum-media/PubImages/Irak 1.jpg
forum_655_skjøtselvmordsbomberforum_655_skjøtselvmordsbomberhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=671BOMBER: På vei til operasjonen rettet mot en irakisk by, støtte man på veibomber som måtte ryddes unna. FOTO: CAMILLA BREVIK/forum-media/PubImages/Irak 3.jpg


Nordmennene måtte også forsvare seg mot IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

– Ingen nordmenn ble skadet i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

– Soldatene ga også førstehjelp til flere irakiske soldater som ble hardt skadet i kampene, forteller Moen.

ISF var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep.

 

 

forum_655_skjøtselvmordsbomberforum_655_skjøtselvmordsbomberhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=672SJEF: Terje Bruøygard er sjef for det norske bidraget i Irak. Her sammen med irakiske kolleger under operasjonen i Eufratdalen. FOTO: CAMILLA BREVIK/forum-media/PubImages/Irak 4.jpg


Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en irakisk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen. Norge har rundt 60 soldater i landet, hovedsakelig er de fra Telemark bataljon på Rena.

– Men dette kan vel kalles for regulære kamper?

– Nordmennene er forberedt på å forsvare seg om de blir angrepet. Denne gangen ble de det, og måtte forsvare seg. Norske styrker var med å rådgi og veilede ISF under operasjonen i Eufratdalen, sier Moen.

I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver både langs og utenfor veiene, såkalte IED-er.

ISF klarte å ta de to byene med minimale tap av soldater og ingen sivile drept. Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Publisert 29. september 2017 11:36.. Sist oppdatert 29. september 2017 12:10.