Nyheter:

Serbiske soldater satt i beredskap

Serbia har satt forsvaret i beredskap etter meldinger om at politiet i Kosovo har aksjonert i serbiskdominerte områder i den tidligere serbiske provinsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statlig serbisk TV meldte tirsdag at spesialstyrker fra kosovisk politi «styrtet inn» og pågrep flere personer nord i Kosovo. 

Den serbiske regjeringens talsmann Marko Djuric sier den kosoviske politiaksjonen er designet for å skremme og presse serbere ut av Kosovo. Han mener den er en trussel mot fred og stabilitet i regionen.

Serbia mistet kontrollen over Kosovo etter at NATO grep inn i konflikten i landet i 1999. Landet anerkjenner ikke Kosovos uavhengighetserklæring fra 2008.

Serbias president Aleksandar Vucic (Foto: Marko Djurica/Reuters). 

Tirsdag ble det holdt et møte i regjeringens øverste sikkerhetsorgan der situasjonen ble diskutert.

Ifølge serbisk TV skal Vucic ha orientert EU om at landet vil reagere hvis ikke de kosoviske politistyrkene trekkes ut av Nord-Kosovo.

Nasjonal aksjon

På Facebook har den Nato-ledede flernasjonale styrken i Kosovo (KFOR), uttalt seg om hendelsene i Kosovo. Ifølge KFOR gjennomfører kosovisk politi operasjoner i hele landet der de pågriper personer i forbindelse med mistanke om korrupsjon. De avviser imidlertid at kosoviske spesialstyrker er involvert i aksjon. De oppfordrer videre befolkningen i Kosovo til å holde seg i ro. 

KFOR har så langt ikke hevet beredskapen, opplyser styrkens talsmann Vincenzo Grasso.

Kriminalitet

Myndighetene i Kosovo omtaler pågripelsene som en aksjon rettet mot kriminelle.

– En operasjon rettet mot smuglere og organiserte kriminelle gjennomføres i kommuner i nord, sier statsminister Ramush Haradinaj.

Aksjonen pågår i Mitrovica-området.

– De som er innblandet i ulovlige aktiviteter, vil havne bak lås og slå, skriver Kosovos president Hashim Thaci på sin Facebook-side.

Han sier politiet ikke går etter etnisitet.

Enklaven i nord er preget av en situasjon der serberne, som støttes av Beograd, avviser styring fra Pristina. Det har ført til en oppblomstring av organisert kriminalitet, siden det er enkelt å søke tilflukt fra kosovisk politi ved å ta seg inn i området.

Frykter eskalering

Broen: Broen i Mitrovica deler befolkningen i to - i en serbisk og albansk side (Foto: Forsvarets forum).
Beskyttelse: – Før måtte vi fysisk beskyttet alle serbiske kirker og klostre. Nå har politiet i Kosovo overtatt ansvaret, sier oberst Vincenzo Grasso fra Italia (Foto: Forsvarets forum).

I april besøkte Forsvarets forum blant annet Kosovo og den delte byen Mitrovica der deler av befolkningen frykter nye kamper mellom serbere og kosovoalbanere.

– Jeg tror verken den serbiske eller albanske siden evner å forhindre vold. Jeg venter på en annen ide. En som er lettere å akseptere, sa Marko Rakic fra Mitrovica.

Byen er delt av en bro der hovedsakelig albanere lever på den ene side og serbere på den andre.


– Før måtte vi fysisk beskyttet alle serbiske kirker og klostre. Nå har politiet i Kosovo overtatt ansvaret. Selv om det har vært 20 år med en relativ stabil situasjon så trengs vi fortsatt. Det er ikke satt noen sluttstrek for KFORs oppdrag, fortalte oberst Vincenzo Grasso fra Italia til Forsvarets forum.

Han forteller videre at broen i byen har blitt et symbol på et splittet land.

Powered by Labrador CMS