Nyheter:

Amerikanske senatorer vil straffe tyrkiske ledere

Militæroffensiven mot YPG i Nord-Syria startet onsdag ettermiddag. Flere sivile skal ha blitt drept.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkiske styrker har sammen med alliert syrisk milits innledet en militæroffensiv mot YPG-militsen nord i Syria, opplyste president Recep Tayyip Erdogan onsdag ettermiddag.

– Vårt mål er å ødelegge terrorkorridoren som er forsøkt opprettet langs vår sørlige grense og bringe fred til regionen, skrev den tyrkiske presidenten på Twitter.

Amerikanske senatorer fra begge partier fremmer et lovforslag som vil straffe Tyrkias ledere, blant dem president Erdogan, etter offensiven i Nord-Syria.

Lovforslaget vil ramme ledende tyrkiske politikeres interesser og eierandeler i USA, samt innføre reiserestriksjoner. Senatorene går også inn for å stanse salg av militært utstyr til Tyrkia, blant annet ammunisjon fra amerikanske produsenter.

Forslaget omfatter sanksjoner mot den tyrkiske stat som følge av beslutningen om å kjøpe det russiske luftforsvarssystemet S-400.

Sju ledende posisjoner i det politiske hierarkiet i Tyrkia vil bli rammet av sanksjonene, blant dem presidenten, utenriksministeren, finansministeren og forsvarsministeren.

Lovforslaget er fremmet av demokraten Chris Van Hollen og republikaneren Lindsey Graham, en av president Donald Trumps nærmeste støttespillere.


FLERE ANGREP

Den syriske opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdiske grupper, sa onsdag kveld at Tyrkia skal ha angrepet en rekke områder. Tyrkiske medier skriver at spesialstyrker og pansrede kjøretøyer har krysset grensen flere steder. SDF sier at de slo tilbake et tyrkisk framstøt i Tell Abyad-regionen.

Observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at 15 er blitt drept, åtte av dem sivile, i luftangrepene.

Angrepene skal ha konsentrert seg om områdene Ras al-Ayn, Tell Abyad, Qamishli og Ain Issa. Journalister og andre øyenvitner meldte om fly i lufta og eksplosjoner på syrisk side.

CNN Turks journalist i området fortalte onsdag kveld at det steg røyk opp fra flere bygninger i Ras al-Ayn, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen. Tapet av sivile liv skal ha skjedd i nettopp denne byen.

AMERIKANSK TILBAKTREKNING

I helgen kunngjorde Det hvite hus at USA ville trekke amerikanske styrker ut fra de nordlige grenseområdene i Syria, og la til at «Tyrkia snart vil gå videre med sin planlagte operasjon inn i Nord-Syria». Kunngjøringen kom etter en samtale mellom Donald Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Trumps beslutning om å gi det mange oppfattet som grønt lys for en tyrkisk invasjon, fikk imidlertid alarmen til å gå i Kongressen.

Republikanere og demokrater sto samlet bak kritikken av Trump. En av Trumps mest lojale støttespillere, senatoren Lindsey Graham, varslet en resolusjon som vil innebære harde sanksjoner mot Tyrkia og eventuelt utkastelse fra NATO hvis militæroperasjonen blir gjennomført.

Onsdag var tonen fra den amerikanske presidenten en litt annen.

– USA støtter ikke dette angrepet og har gjort det klart overfor Tyrkia at aksjonen er en dårlig idé, sa Trump i en uttalelse, der han også presiserte at ingen amerikanske soldater er i området.


Advarsel

Erdogan selv ringte til president Vladimir Putin for å orientere om sine planer. I en uttalelse fra Kreml heter det at Putin ba Erdogan tenke seg om to ganger så han ikke startet noe som ville skade arbeidet med å løse krisen i Syria.

Tyrkia anklager YPG for å være den kurdiske PKK-geriljaens forlengede arm, og det er kjent at et stort antall PKK-soldater har kjempet sammen med militsen i Syria. Tyrkia har både PKK og YPG på sin terrorliste.

Erdogan har tidligere kunngjort at Tyrkia akter å opprette en såkalt sikker sone langs grensa, der kurdisk milits ikke får adgang og de syriske flyktningene som i dag befinner seg i Tyrkia, skal bosettes.

Protester

Offensiven har utløst protester fra en rekke land og organisasjoner. FN har varslet krisemøte i Sikkerhetsrådet. EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker krever at Tyrkia stanser offensiven.

Juncker sier at EU ikke vil bidra med penger til opprettelsen av noen form for såkalt trygg sone i dette området.

– Jeg ber innstendig Tyrkia og andre aktører om å besinne seg og stanse alle pågående operasjoner, sa Juncker i en tale i EU-parlamentet.

Den franske regjeringen sier de sammen med Tyskland og Storbritannia arbeider med en felles uttalelse «som vil være ekstremt tydelig» om at de fordømmer offensiven i Syria på det sterkeste.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet opplyser at USA, Russland og EU ble informert om angrep vel to timer før det ble innledet. Det ble også Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

VIL STOPPE VÅPENSALG

I en skriftlig uttalelse til NTB sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norske myndigheter er «svært bekymret» for situasjonen i Nord-Syria.

– Vi følger nøye med på utviklingen og har merket oss rapporter i mediene om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang. Vi oppfordrer under alle omstendigheter Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, sier Eriksen Søreide.

Til VG sier SV-leder og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen Audun Lysbakken at han raskest mulig vil fremme et forslag i Stortinget om å stoppe norsk eksport av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia.

– Det er en voldsom tragedie det som nå holder på å skje, der altså kurderne som har vært spydspissen i kampen mot IS blir forrådt av Donald Trump og invadert av NATO-landet Tyrkia, vår allierte, sier Lysbakken til VG.

Kurdere mobiliserer

Samtidig har kurdiske styrker mobilisert i forbindelse med den forestående tyrkiske invasjonen.

– Vi kunngjør tre dager med generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, er i full beredskap langs grensa og kom onsdag med en klar oppfordring til lokalbefolkningen i området. 

– Sivile må komme til grensa, gjøre sin moralske plikt og yte motstand, lød den.

Menneskelige skjold

Berivan Xhaled, nestlederen i den kurdiske administrasjonen i Ain Issa, forteller at innbyggere i området alt har fulgt oppfordringen og etablert en protestleir én kilometer fra grensa for å fungere som menneskelige skjold mot tyrkiske styrker. 

Dersom Tyrkia gjør alvor av trusselen om å sende inn militære styrker, vil det føre til kaotiske tilstander, advarte Xhaled tidligere på dagen. Hun viser til at det oppholder seg 1 millioner flyktninger i området, der det også ligger flere fengsler der kurderne holder IS-fanger. 

– Det er trist at Nord-Syrias befolkning, som sto opp og kjempet mot IS, blir belønnet på denne måten, sier Xhaled.

Powered by Labrador CMS