Nyheter:

ISBADER: Russlands president Vladimir Putin fotografert i forbindelse med isbading under den tradisjonelle åpenbaringsfeiringen 19. januar i år, da temperaturen utenfor Moskva lå på 20 minusgrader. Flertallet av unge russere gir presidenten en kald skulder.

Flertallet av unge russere ønsker ikke at Putin skal fortsette etter 2024

Hele 57 prosent av russere i aldersgruppen 18 til 24 år ønsker ikke at Vladimir Putin skal fortsette som president når inneværende presidentperiode utløper i 2024, viser fersk undersøkelse fra Levada-senteret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av russere (48 prosent) ønsker at Vladimir Putin skal fortsette som president etter at hans inneværende presidentperiode utløper i 2024, mens 41 prosent ønsker det ikke, ifølge meningsmålingen til Levada-senteret i februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tallene har endret seg innenfor den statistiske feilmarginen sammenlignet med i fjor, da 46 prosent støttet at Putin skulle fortsette som president, mens 40 prosent ikke støttet det.

Blant de yngste (18 til 24) er det hele 57 prosent som ikke ønsker at Putin skal fortsette som president etter 2024, mens bare 31 prosent ønsker det. For den eldste gruppen, fra 55 år og eldre, er det hele 59 prosent som ønsker at Putin skal fortsette ved makten, mens 31 prosent ønsker det ikke.

Blant grunnene til at russere ønsker å se Putin fortsette som president etter 2024 nevnes oftest at livet har blitt bedre under hans styre (30 prosent), at han fortjener det (25 prosent) og god utenrikspolitikk som den tredje viktigste grunnen (19 prosent).

Blant russerne som ikke støtter at Putin skal fortsette, nevnes oftest at de mener han har sittet for lenge med makten (21 prosent), at maktovertakelse er nødvendig (19 prosent), sosiale problemer og fattigdom (14 prosent) og Putins alder (11 prosent).

Mer enn halvparten (53 prosent) av respondentene som ikke ønsker at Putin skal fortsette som president etter 2024, har tenkt til å stemme på en annen kandidat i valget, mens 30 prosent ikke har tenkt til å delta i valget. 7 prosent har tenkt til å demonstrere, men 5 prosent svarer at de kommer til å forlate landet.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 18. og 24. februar 2021 blant et representativt utvalg på 1601 russere over 18 år, både i byer og på landsbygda, i 137 forskjellige kommuner og 50 regioner. Undersøkelsen ble utført som personlige intervjuer i respondentenes hjem.

Levada er Russlands største uavhengige meningsmålingsinstitutt, og er ført opp i russiske myndigheters register over ikke-kommersielle organisasjoner som opptrer som «utenlandske agenter».

Powered by Labrador CMS