Nyheter:

SARKASME: Russland svarer på anklagene med sarkasme.

Bulgaria utviser russisk diplomat etter anklager om bombeangrep

Bulgaria utviser en russisk diplomat etter å ha anklaget Russland for fire bombeangrep fordelt over flere år, samt drapsforsøk på en våpenhandler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag opplyste bulgarsk påtalemyndighet at de har funnet koblinger mellom seks russiske statsborgere og flere tidligere eksplosjoner ved våpenlagre. De seks skal ha oppholdt seg i Bulgaria samtidig som eksplosjonene skjedde.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Bevisene som er samlet inn så langt, peker med stor troverdighet i retning av at målet med de russiske borgernes handlinger var å hindre leveranser av ammunisjon til Georgia og Ukraina, sier den bulgarske påtalemyndighetens talskvinne, Siyka Mileva, ifølge EUobserver.

Ber om samarbeid

Torsdag ble det klart at reaksjonen blir utvisning av en russisk diplomat.

– Det bulgarske utenriksdepartementet har erklært enda en russisk diplomat for uønsket, heter det i en uttalelse fra departementet.

Les også: Krigen i Afghanistan har kostet Norge 10,5 milliarder kroner

Samtidig blir Russland oppfordret til å samarbeide om etterforskningen av sakene.

Den første eksplosjonen skjedde ved et ammunisjonslager i 2011. Ytterligere to eksplosjoner rammet militæranlegg i byen Sopot i 2015, mens den fjerde eksplosjonen skjedde ved et våpenlager i 2020. Alle sprengladningene ble utløst på lignende vis, med fjernutløser, sier Mileva.

Russisk sarkasme

I tillegg er det «ekstremt velbegrunnet mistanke» om at Russland også sto bak et forsøk på å ta livet av den bulgarske våpenhandleren Emilian Gebrev i 2015, sier han.

Russland svarer på anklagene med sarkasme.

– Det er bra vi ikke er blitt beskyldt for å drepe erkehertug Franz Ferdinand ennå, men det kommer vel snart, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Drapet på erkehertugen i 1914 regnes som hendelsen som utløste første verdenskrig.

Les også: EU advarer om forverring av forholdet til Russland

Powered by Labrador CMS