Nyheter

DREPT: Zelimkhan Khangoshvili blir begravet på hjemstedet i Georgia, etter at han ble skutt og drept i Berlin, august 2019. Tyskland mener Russland sto bak drapet og har i ettertid utvist russiske diplomater fra landet.

Tyskland utviser russiske diplomater etter drapsdom

En russer har i Tyskland fått en livstidsdom for et drap som retten mener Russland sto bak. Tyske myndigheter reagerer sterkt og utviser to russiske diplomater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske regjeringen har gjentatte ganger nektet for å ha noe med drapet å gjøre. Men den nye tyske regjeringen fester lit til kjennelsen onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Domstolen i Berlin mener det var den russiske staten som beordret drapet på en georgier med krigserfaring fra Tsjetsjenia i en park i den tyske hovedstaden i 2019.

Etter kjennelsen sa utenriksminister Annalena Baerbock at drapet ble utført etter en statlig ordre og at det utgjorde en alvorlig krenkelse av tysk lov og suverenitet.

Som en reaksjon blir to russiske diplomater utvist, og Russlands ambassadør i Berlin kalles inn på teppet.

– Vil forverre forholdet

Ambassadøren, Sergej Netsjajev, hevder på sin side at dommen er en politisk motivert og uvennlig handling.

Den vil forverre et allerede vanskelig forhold mellom Russland og Tyskland, advarer Netsjajev.

Akkurat dette er Baerbock tilsynelatende enig i. Handlinger som drap er en tung belastning på forholdet, konstaterer hun.

– Den tyske regjeringen vil gjøre alt som er nødvendig for å ivareta sikkerheten i landet vårt og sørge for at lovene våre respekteres, sier utenriksministeren.

Hun snakket tirsdag med sin russiske motpart Sergej Lavrov og sa da at hun ønsker en åpen dialog med Russland basert på folkerett og gjensidig respekt.

Skjerpede omstendigheter

Drapet på georgieren i Berlin utløste sterke reaksjoner og en diplomatisk strid mellom Tyskland og Russland også i 2019.

Domstolen i Berlin fant onsdag den 56 år gamle russeren Vadim Krasikov skyldig i ugjerningen under skjerpede omstendigheter. Dommen lød på livsvarig fengsel.

Dommerne sa at Krasikov hadde et særskilt alvorlig ansvar for drapet, noe som betyr at han ikke automatisk prøveløslates etter 15 år, noe som er vanlig i Tyskland.

Russerens forsvarer krevde løslatelse og argumenterte med at saken dreide seg om en sammenblanding av ulike personer.

Pistol med lyddemper

Den georgiske borgeren Zelimkhan «Tornike» Khangosjvili ble 23. august 2019 skutt og drept i Berlin av en person på sykkel. Drapsvåpenet skal ha vært en pistol med lyddemper. Vitner har fortalt at gjerningsmannen kastet en sykkel, en pistol og en parykk i elven Spree.

Den mistenkte russeren ble pågrepet kort tid etter drapet, rett før han skulle stikke av på en elsparkesykkel. Han er blitt holdt i varetekt siden.

Han skal ha ankommet Tyskland med falskt pass kort tid før han drepte georgieren. Aktor framholdt under rettssaken at han kom til Tyskland under navnet Vadim Sokolov på drapsoppdrag fra den russiske stat.

Terroranklage

Khangosjvili skal ha kriget mot Russland på de tsjetsjenske separatistenes side på begynnelsen av 2000-tallet. Han ble regnet som en terrorist av russiske myndigheter og kom til Tyskland som asylsøker i 2016.

Etter et møte med Tysklands daværende statsminister Angela Merkel noen måneder etter drapet sa Russlands president Vladimir Putin at drapsofferet var en terrorist og en drapsmann.

Den russiske regjeringen har samtidig kalt anklagene om at Russland sto bak drapet, for fullstendig grunnløse.

Domstolen i Berlin er imidlertid sikker i sin sak. Dommeren Olaf Arnoldi sa onsdag at russiske myndigheter beordret likvideringen som gjengjeldelse mot en motstander av Russlands regjering.

Powered by Labrador CMS