Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1703_russlandforbyrsoldatforum_1703_russlandforbyrsoldathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8955FORBUD: En person kledd i uniform fra andre verdenskrig tar selfie på Den røde plass i Moskva. Foto: MAXIM SHEMETOV, Reuters/NTB Scanpix/forum-media/PubImages/td9ae423.jpgFORBUD: En person kledd i uniform fra andre verdenskrig tar selfie på Den røde plass i Moskva. Foto: MAXIM SHEMETOV, Reuters/NTB Scanpix

Russland forbyr soldater å bruke smarttelefoner

Russland innfører forbud mot at soldater får bruke smarttelefoner når de er i tjeneste - enten under øvelse eller i strid.

De får heller ikke lov til å legge ut meldinger i sosiale medier som kan avsløre deres eller andres identitet, hvor de befinner seg, hva de holder på med eller annen sensitiv informasjon, skriver Aftenposten.

Flere representanter i den russiske nasjonalforsamlingen har fremholdt at loven er helt nødvendig fordi vestlige etterretningstjenester «saumfarer soldatens kontoer i sosiale medier».

Bakgrunnen skal blant annet være avsløringene om at russiske soldater, som angivelig var på øvelse i Russland, i virkeligheten hadde vært i Øst-Ukraina og deltatt i harde kamper. Soldatene hadde tatt selfier og bilder av området og lagt det ut i sosiale medier, og geolokasjonen viste nøyaktig hvor de hadde vært til hvilket tidspunkt, slik som vist i en reportasje i avisen Kommersant, skriver Aftenposten.

Også i Norge har soldater måtte legge igjen mobiltelefonen når de skal ut på øvelse. Under øvelse Joint Viking i Finnmark i 2017 besluttet brigadesjefen at ingen av hans mannskaper skulle ha med seg mobiltelefon ut på øvelsen.

– Vi gjør det fordi vi øver oss på krig. Og da er helt klart mobiltelefonen en risikofaktor. Det være seg ved avlytting eller ved spredning av informasjon på sosiale medier. En opphopning av telefoner vil også avsløre hvor avdelingen befinner seg, uttalte Hærens talsmann før øvelsen.

Publisert 7. mars 2019 13:43.. Sist oppdatert 7. mars 2019 14:11.