Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1595_rastløseogrotløseroaforum_1595_rastløseogrotløseroahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8670Storfilm: «Amundsen» underholder og ser flott ut. Den gir imidlertid for få svar om hvem polfareren var (Foto: Filmweb). /forum-media/PubImages/Amundsen nett 1.jpgStorfilm: «Amundsen» underholder og ser flott ut. Den gir imidlertid for få svar om hvem polfareren var (Foto: Filmweb).

Rastløse og rotløse Roald

Norges fremste polfarers suksess, etterlot seg en arv av bitterhet og brutte løfter. 
Bokomslag

Anmeldelse

"«Amundsen» underholder fra start til slutt, men treffer ikke helt på å skildre polfareren og mennesket Roald Amundsen. "

Som guttunge dykket Roald Amundsen ned i et badekar fylt med isbiter. «Fire grader!» hutret han begeistret til sin bror Leon, som løp til foreldrene for å fortelle om krumspringet til sin yngre bror. Du kunne lese av globusen at den unge Roald Amundsen hadde satt seg som mål å utforske de to polpunktene, i nord og i sør. Og han skulle være først. Det var kanskje det aller viktigste. Slik dannes bakteppet for å forstå noe av drivkraften som førte til at Norge, og ikke Storbritannia, plantet flagget først på Sydpolen. Og sånn fortelles det i den norske storfilmen «Amundsen». 

Det norske selvbildet

Av hendelser som har formet det norske selvbildet, rager bragdene til de norske polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen helt i toppen. De var pioneerer for sin tid. Deres ekspedisjoner viste at en liten, og ganske så fattig nasjon, kunne måle muskler med de helt store.

«Du kan ikke overvinne naturen. Du må tilpasse deg den». Storfilmen «Amundsen» har premiere fredag 15. februar (Foto: Filmweb). 

Det sier Roald Amundsen (Pål Sverre Hagen) etter å ha mottatt en hyllest med bismak i det «Royal Geographical Society». Bitre briter hadde vanskelig for å svelge at deres Robert Falcon Scott hadde tapt kappløpet (og mistet livet) til en kjøterspisende nordmann, som ifølge filmen, ikke skjelnet i særlig grad mellom gris og hund. Amundsen hadde lært av inuittene. Scott sto for britisk arroganse og blind tro på motoriserte kjøretøy og ponnier – i under femti minusgrader.

Det gikk ikke bra.

Brødre-biografi

Det er Espen Sandberg som har regien på «Amundsen». Han er «vanligvis» i tospann med Joachim Rønneberg da de tidligere har festet norgeshistorien på det store lerretet (Max Manus og Kon-Tiki, journ. anm). Sandberg gjør det også godt alene, i det store og det hele. Det kan godt være at historikere vil finne flere ting å sette fingeren på. Publikum, derimot, vil i stor grad kose seg. Likevel vil ikke forventningen om episke ekspedisjoner bli innfridd. Forløpet og kappløpet til Sydpolen er unnagjort på en knapp time. Etterspillet og det stadig mer anstrengte forholdet mellom de to brødrene Leon (Christian Rubeck) og Roald, er der trykket i filmen legges. Ingen gjør seg bort, og det er utvilsomt storebror Leon som etterlater seg det mest sympatiske inntrykket. I «Amundsen» fremstilles polfareren som drevet, uten at det kommer helt fram hva som driver ham. 

Det kan godt være at historikere vil finne flere ting å sette fingeren på. Publikum, derimot, vil i stor grad kose seg.

Om noe, burde filmen tatt seg mindre mål – og ikke fortelle historien fra start til slutt. Roald Amundsen likte å jakte på gifte kvinner, han hadde et ambivalent forhold til personlig økonomi og ansvar. Han holdt ikke det han lovet, enten overfor Fridtjof Nansen eller hans kommende kone, Bess Magids som han traff i Alaska. Han løy også overfor sin bror Leon, som sto i igjen i Norge får å finne penger til lillebrorens mange innkjøp til ekspedisjonene. Roald Amundsen var en av norgeshistoriens fremste utforskere. Han var ganske langt fra å være et fremragende medmenneske, ifølge filmen. 

Underholder hele veien

Sandbergs «Amundsen» evner å holde oppmerksomheten hele veien, i de rundt to timer filmen varer. Filmen ser og høres flott ut, i det isødet i nord og sør vekkes til live. Filmteknisk er det norsk toppklasse. Den evner i mindre grad å skape et følelsesmessig engasjement overfor karakterene. Roald Amundsen forblir en gåte, vanskelig å forstå og like vanskelig å like. «Amundsen» tegner ikke et heltebilde over polfareren. Det er helt greit. Filmen skulle likevel tatt seg bedre tid i å fortelle om mennesket Roald. 

Publisert 13. februar 2019 17:16.. Sist oppdatert 13. februar 2019 17:41.