Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_881_pressenmotgoliatforum_881_pressenmotgoliathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4422Samling: Store deler av «The Post» er i redaksjonen til The Washington Post. Vietnam-krigen utgjør bakteppet for filmen (Foto: Filmweb)./forum-media/PubImages/lsokscc7.jpg

Pressen mot Goliat

«The Post» bygger seg opp til å bli en overbevisende forestilling om politisk løgn og graderte dokumenter.
Bokomslag

Anmeldelse

"«The Post» starter tregt, men bygger seg opp til et solid pressedrama. "

Tom Hanks og Meryl Streep i hovedrollene – Steven Spielberg med regien: Det lukter kvalitet av «The Post». Anslaget i pressedramaet tar oss med til Vietnam da krigen raste som verst. På hjemmebane ble det diskutert om enda flere tusen soldater vil gjøre situasjon bedre – at Vietcong og de kommunistiske styrkene kunne bli slått tilbake. Svaret fra daværende president Lyndon B. Johnson var ja. Forsvarsminister Robert McNamara stemte i det unisone politiske budskapet at USA var i ferd med å vinne i Vietnam – selv om de begge visste bedre.

Rikets sikkerhet. De som har sett den fremragende Vietnam-dokumentaren på NRK, vet at USA ble stadig mer delt i synet på krigen. Krigen i Vietnam kostet flere hundre tusen vietnamesere livet. Amerikanerne mistet rundt 58 000 av sine egne. Det er trolig det mest smertefulle militære nederlaget i nasjonens historie. Samtidig drev det en kile i det amerikanske samfunnet der politiske opptøyer ble stadig vanligere da motstanden mot krigen økte i kraft.

Anslaget i pressedramaet, tar oss med til Vietnam da krigen raser som verst. 

Fra president Richard Nixon ble det harde utfall mot pressen. Sinnet var særlig rettet mot dem som trykte fra de strengt hemmelige «Pentagon-papers». I «The Post» følger vi ringvirkningene av at Daniel Ellsberg, som var observatør for USA under krigen, lekket hemmelige dokumenter. New York Times fikk tak i dokumentene, og publiserte en rekke saker som stilte Nixon- og tidligere administrasjoner i et dårlig lys. 

 

 

forum_881_pressenmotgoliatforum_881_pressenmotgoliathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4423Premiere: Steven Spielberg har regien i «The Post» som blant andre har Meryl Streep og Tom Hanks på rollelisten. Filmen har premiere 16. februar (Foto: Filmweb). /forum-media/PubImages/fllolwq9.jpg

Avisen fikk et rettslig forbud mot å trykke flere saker av hensyn til «nasjonens sikkerhet». Da tok avislillebror Washington Post opp kampen.

Veteraner. Tom Hanks spiller daværende redaktør i Washington Post, Ben Bradlee. Han er en typisk nyhetshund som har fått brutt ned illusjoner om at det er mulig å være venn med maktpersoner og samtidig følge det journalistiske oppdraget. Han må velge. Det samme må eier av Washington Post, Kay Graham (Merryl Streep). Sistnevnte sliter langt mer med å velge side.

«The Post» tar for seg et et flaut og smertefullt kapittel i amerikansk historie.

Hun står overfor en mulig tiltale og fengsel, samtidig som troverdigheten til avisen står på spill. Hanks og Streep kan vise til Oscar-statuetter for deres skuespillerprestasjoner. Det er ikke uten grunn. De gjør begge overbevisende roller der de kjemper mot motstridende følelser av lojalitet og frykt for konsekvensene av å stå opp mot den stadig mer bøllete Nixon-administrasjonen.

Solid. «The Post» er ikke nyskapende. Det tar tid før det bygges opp momentum i fortellingen. Den er rett og slett litt treig i starten. Filmen bærer tradisjonen videre fra blant andre «All the Presidents's Men» (1976) og av nyere dato «Spotlight» (2015). Det er filmer som tar for seg historier der pressen har fungert som en vaktbikkje og avdekket løgn og maktmisbruk. Med Steven Spielberg og dyktige skuespillere, ville det vært overraskende om «The Post» ikke var godt håndtverk. Det er det. I tid der kampen om «sannheten» har hardnet til, er historien den formidler fortsatt aktuell. «The Post» tar for seg et flaut og smertefullt kapittel i USAs historie. Det ender likevel i et lyspunkt som viser hvordan den amerikanske grunnloven la fundamentet for et helt grunnleggende premiss i demokratier. 

Pressefriheten, nemlig.
 

 

 

forum_881_pressenmotgoliatforum_881_pressenmotgoliathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=4421https://youtu.be/nrXlY6gzTTM


Publisert 15. februar 2018 13:31.. Sist oppdatert 15. februar 2018 16:00.