Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2798_pompeotrumperforbereforum_2798_pompeotrumperforberehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10544Advarer: USAs president Donald Trump skal være beredt på å bruke militære midler i Midtøsten hvis amerikanske interesser er truet, sier utenriksminister Mike Pompeo (Foto: NTB Scanpix). /forum-media/PubImages/td8155b7.jpgAdvarer: USAs president Donald Trump skal være beredt på å bruke militære midler i Midtøsten hvis amerikanske interesser er truet, sier utenriksminister Mike Pompeo (Foto: NTB Scanpix).

Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at USA er forberedt på å bruke militærmakt i Midtøsten-regionen hvis det trengs for å forsvare amerikanske interesser.

– Vi foretrekker fred fremfor krig, sier Pompeo i et intervju med CNBC mandag.

– Men i tilfelle det blir behov for militær handling, bør du vite at president Trump er fullt forberedt på å gjennomføre den handlingen, sier han etter å ha blitt spurt om hva som skal til for at USA bruker militærmakt i Midtøsten-regionen. 

Pompeo vil ikke presisere nøyaktig hva som skal til for at et slikt scenario vil iverksettes, men viser til at USA har grepet inn tidligere i Syria og er klar til å gjøre det igjen, både militært, økonomisk og diplomatisk.

I samme intervju blir Pompeo spurt om sitt forhold til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. 

– Vi har mange partnere i NATO, og mange av dem handler ikke alltid slik USA skulle ønske de gjorde. Det betyr ikke at man bryter samarbeidet, vi bruker diplomati og amerikansk makt til å prøve å få til en løsning som er best for USA, samtidig som vi jobber med disse viktige allierte, sier Pompeo.

Tyrkia rykket inn

Trump kunngjorde for snart to uker siden at han trekker amerikanske styrker ut av Nord-Syria. Få dager etter rykket tyrkiske regjeringssoldater og tyrkiskstøttet milits inn i det nordøstlige Syria. Trump har fått kraftig kritikk for å ha vendt sine kurdiske allierte ryggen.

Mandag sa Trump at USA «aldri har sagt seg enig i å beskytte kurderne for resten av deres liv».

– Vi kommer ikke til å ta det standpunktet. La dem kjempe selv, sa Trump.

Siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober, er minst 114 sivile drept, og 300.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 250 SDF-krigere og 190 tyrkiskstøttede krigere er drept i samme periode, ifølge SOHR.

Publisert 22. oktober 2019 16:10.. Sist oppdatert 23. oktober 2019 11:38.