Nyheter:

NY FREGATTSJEF: Mandag 6. mai overtok kommandørkaptein Arild Skoge kommandoen på fregatten KNM Thor Heyerdahl. Foto: Emil Wenaas Larsen / Sjøforsvaret
NY FREGATTSJEF: Mandag 6. mai overtok kommandørkaptein Arild Skoge kommandoen på fregatten KNM Thor Heyerdahl. Foto: Emil Wenaas Larsen / Sjøforsvaret

Overtar som ny skipssjef – rett i Nato-beredskap

Kommandørkaptein Arild Skoge får ikke lang tid å bli kjent med mannskapet på KNM Thor Heyerdahl før første oppdrag venter.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 6. mai overtok kommandørkaptein Arild Skoge kommandoen på fregatten KNM Thor Heyerdahl. Ett av hans første oppdrag blir å lede Norges bidrag til Natos stående maritime styrker når de i august drar ut for å være i Nato-beredskap i om lag seks måneder.

– Jeg er skikkelig stolt over å ha overtatt en solid besetning i en av Forsvarets største kampplattformer. Det er stort å være en del av det, sier Skoge.

HØY KARAKTER

Kommandoskiftet ble holdt på Haakonsvern orlogsstasjon og det var sjef for Marinen, flaggkommandør Rune Andersen, som formelt ga kommandoen til Skoge.

Han overtar etter kommandørkaptein Daniel Thomassen, som nå trer inn i ny jobb i Forsvarsstaben.

Skoge overtar et fartøy som nylig oppnådde en av de beste karakterene noen sinne, «Very Satisfactory Overall», på FOST (Flag Officer Sea Training) i England.

TOPP KVALITET

Kommandørkapteinen er særdeles fornøyd med å overta et mannskap med så høy standard, men lar dem ikke få hvile på sine laurbær.

Vi skal gjennom Nato-beredskapen samarbeide med andre nasjoner, og da må vi fremstå best mulig

– Besetningen er akkurat kommet over første nivå med FOST. Nå gjelder det for meg å løfte dem et steg videre. Jeg mener vi må tørre å sprenge nye grenser og nye områder, uten at det går på akkord med sikkerheten. Vi skal gjennom Nato-beredskapen samarbeide med andre nasjoner, og da må vi fremstå best mulig. Norske styrker har heldigvis høy kvalitet, mener Skoge.

TIL USA

Fra og med august skal fregatten være en del av Natos stående maritime styrke, SNMG1.

– Det er det største norske utenlandske bidraget neste halvår. Vi kommer til å seile i Atlanterhavet, et sted som den siste tiden har fått økt oppmerksomhet fra både USA og Russland. Det krever at vi er best mulig i vår jobb.

Vi kommer til å seile i Atlanterhavet, et sted som den siste tiden har fått økt oppmerksomhet fra både USA og Russland

– Det kommer også til å bli en tur til USA. Det er mange år siden sist Natos stående maritime styrke har vært der. En av grunnene kan være at vi har en amerikansk styrkesjef. Men samtidig synes jeg det er veldig viktig at Nato også kommer på besøk til USA.

MYE I UTLANDET

Skoge er opprinnelig fra Sotra, men har gjennom sin karriere vært mye på reise- og flyttefot. Selv om han nå skal lede Norges bidrag til Natos stående maritime styrker, er han ikke ukjent med å være på utenlandsoppdrag.

Han startet sin sjøgående karriere på missiltorpedo-båt (MTB) i 2002, hvor han først var med på operasjon Active Endeavour. Oppdraget her var å eskortere fartøy gjennom Gibraltarstredet for å beskytte dem mot eventuelle trusler i området. I tillegg har han erfaring som skipssjef på MTB, med blant annet oppdrag i UNIFIL i Libanon hvor hans fartøy patruljerte utenfor kysten av Libanon.

Skogan har også vært stabssjef i SNMG1 om bord på et spansk flaggfartøy i 2016. De siste to årene har han vært stasjonert ved Forsvarets operative hovedkvarter.