Øker matberedskapen med lokale leverandører

Forsvaret ønsker å bedre matberedskapen i samfunnet med å handle mer lokalprodusert mat.

Publisert Sist oppdatert

​Forsvaret er storforbruker av mat. Hvert år kjøpes det inn mat for rundt 500 millioner kroner. Det meste av dette kjøpes inn sentralt gjennom rammeavtaler med store leverandører.
Nå vil man gjerne slippe lokale leverandører lettere til i dette store matfatet.

Matlukt. Derfor lå lukten av god mat som et usynlig teppe i Istindsportalen i Heggelia i Målselv kommune tirsdag i forrige uke. 15 lokale matprodusenter hadde kokt i hop sine beste matretter for å imponere kjøkkensjefene i nordnorske militærleirer.
Blant bodene kunne man blant annet smake på reinkjøtt, fiskekaker, bacalao, lapskaus og mye mer snadder.


Avtale. Samtidig ble det signert en avtale mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og stiftelsen Matmerk som skal gjøre det lettere for kjøkkensjefene til å finne og kunne bestille mat fra lokale produsenter. Avtalen er begrenset av statlige innkjøpsregler som gir hver kjøkkensjef mulighet til å handle lokalmat for inntil 50.000 kroner i året.

Det blir veldig spennende å se om avtalen får en effekt

- Det blir veldig spennende å se om avtalen får en effekt. Dette er i alle fall en start, sier Halgeir Jakobsen fra Senja-bedriften Art Nor AS.
Han kunne blant annet by på den etter hvert så kjente Målselv-nepa, som han håper kan bli å se på matfatet i nordnorske messer i fremtiden.

Matberedskap. I tillegg til at avtalen sikrer lokal mat i messene, så er matberedskap en viktig del av dette. Jo mer mat de lokale leverandørene selger, jo mer mat dyrkes i regionene. Noe som til slutt betyr at matberedskapene økes ved at man er mindre avhengig av å importere mat til landet.
- Tenk så morsomt det kan være om soldatene får vite at den gulroten de har fått til maten er hentet fra samme område som de nettopp hadde øvelse. Eller at spekepølsa kommer fra dyra som de marsjerte forbi tidligere, sier en entusiastisk Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, som er en uavhengig stiftelse som bidrar til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. 
Matmerk ble opprettet av Landbruks- og matdepartementet i 2007.

Tenk så morsomt det kan være om soldatene får vite at den gulroten de har fått til maten er hentet fra samme område som de nettopp hadde øvelse

Skrev innlegg. Hun er såpass engasjert i saken at hun skrev et innlegg i Forsvarets forum om matsikkerhet, noe som fikk fart på avtalen mellom Matmerk og FLO.
- Mat har med samfunnsberedskap å gjøre. For meg er det en glede at vi nå kan fusjonere matsikkerhet med forsvarssikkerhet, sier Sundqvist, som tidligere har 17 år bak seg som offiser i Luftforsvaret.


Hun får støtte fra Torstein Øygarden, som er direktør for strategiske anskaffelser i FLO.
- Matsikkerhet og beredskap er viktig. Lokalprodusert mat øker matberedskapen og gjør dermed nasjonen mindre sårbar. Derfor ønsker vi å engasjere oss i denne avtalen, sier Øygarden.

Lokalprodusert mat øker matberedskapen og gjør dermed nasjonen mindre sårbar.


Forsvaret er den første store offentlige aktøren i Norge som inngår en slik avtale med Matmerk.