Fikk medalje i Nairobi

Norsk medalje for internasjonale operasjoner er for første gang utdelt i Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Det var Magne Harald Albrigtsen fra Bø i Vesterålen som i helgen ble tildelt medalje for internasjonale operasjoner, for sin FN-tjeneste i Libanon på 80-tallet. Tildelingen tok sted i residensen til den norske ambassadøren til Kenya.
Til stede i Nairobi var medaljemottakerens kone, Lidya Albrigtsen og dessuten ambassadør til Nairobi, Eline Bergithe Rognlie.  
Kommandørkaptein Lars Ivar Fjell delte ut medaljen.

Albrigtsen fikk medaljen blant annet for sin tjeneste i NorMaintCoi i 2. kontingent i Libanon i 1978-79.
– Han kom fra tjeneste som tekniker for Forsvarets fellessamband på Bjørnøya og ankom Sør-Libanon en kald høst og vinter. De ble innlosjert i et 14 kvadratmeter stort telt. Det var ikke store problemet siden han hadde med seg sovepose som han hadde brukt på Bjørnøya, forteller Fjell.


Under tjenesten i Libanon fikk Albrigtsen opplysninger om sivile stillinger i FN-systemet og var snar med å sende inn en søknad. Men først måtte han hjem til Norge for å avslutte plikttjenesten fra Hærens yrkesskole for sambandsteknisk befal og dessuten ta en ny tur til forskningsstasjonen i Ny Ålesund som tekniker. Under tiden i Ny Ålesund fikk han beskjed fra FN i New York at han hadde fått jobb som radiotekniker i Midtøsten. Han ble 16 år i FN-systemet, som sivilt ansatt i 24 forskjellige misjoner rundt om i verden, inkludert Rwanda i 1993-95. Der opplevde han og familien folkemordet på nært hold og familien måtte evakuere til Nairobi.

Siste FN-misjon var i Burundi. Da han fikk beordring til Det internasjonale tribunalet for Rwanda i Arusha, Tanzania, takket Albrigtsen for seg i FN-systemet og begynte som selvstendig næringsdrivende i Nairobi i Kenya, noe han fremdeles er. Ifølge oberstløytnant Harald David Meum i Forsvarets dekorasjonsråd er det første gang den norske medaljen blir delt ut i Afrika.