Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1425_nyubåtfilmhunterkillforum_1425_nyubåtfilmhunterkillhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8482SPESIALSOLDATER: Navy SEALs på oppdrag for å redde den russiske presidenten. (Foto: Filmweb)/forum-media/PubImages/Hunterkiller_still.jpegSPESIALSOLDATER: Navy SEALs på oppdrag for å redde den russiske presidenten. (Foto: Filmweb)

Med vann over hodet

I Hunter Killer foregår krigen i dypet av Barentshavet. Dessverre holder også filmen bunnivå.
Bokomslag

Anmeldelse

"I Hunter Killer foregår krigen i dypet av Barentshavet. Dessverre holder også filmen bunnivå."

5. januar hadde filmen «Hunter Killer» med Gerard Butler i hovedrollen premiere på norske kinoer. Her spiller Butler den amerikanske ubåtkapteinen Joe Glass som blir sendt ut på oppdrag av Pentagon for å finne en amerikansk ubåt som har forsvunnet i nordområdene. Snart befinner han seg midt i en katt og mus jakt med russiske ubåter.

Kupp. Samtidig blir en gruppe Navy SEALs spesialsoldater sendt inn i Russland. De skal undersøke hva som skjer ved hovedkvarteret til den russiske nordflåten. 
Der blir de vitne til et kuppforsøk hvor forsvarsminister Durov, tar den russiske presidenten til fange. Oppdraget til ubåtmannskapet og spesialsoldatene blir å redde ut presidenten og stoppe Durovs planer om å starte en storkonflikt mellom USA og Russland.

Tynt. Det blir fort klart at dette er en film som setter effekter i forsetet. Plottet er tynnere enn silkepapir og klisjeene og stereotypene florerer. Russerne snakker engelsk med en overdreven aksent verdig 80-tallets actionfilmer. Problemet er at humoren og selvironien er fullstendig fraværende.

 

 

forum_1425_nyubåtfilmhunterkillforum_1425_nyubåtfilmhunterkillhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8484SJEF: Ubåtkaptein Joe Glass ombord på den atomdrevne angrepsubåten USS Omaha. (Foto: Filmweb)/forum-media/PubImages/Hunterkiller_still_Gerard Butler.jpegSJEF: Ubåtkaptein Joe Glass ombord på den atomdrevne angrepsubåten USS Omaha. (Foto: Filmweb)

Filmen er omtrent like subtil som Frank Løke i Borat-drakt. Her pøses det på med massive eksplosjoner og store følelser, uten at det noen gang føles ekte. Det filmen likevel får til er noen nervepirrende scener hvor ubåtene jakter hverandre under isen, eller når USS Arkansas krysser et undersjøisk minefelt på vei inn en russisk fjord. Her får Joe Glass hjelp av en russisk ubåtkapteinen, spilt av svenske Michael Nyqvist, som døde før filmen ble utgitt.

Angrepsubåt. Kanskje det mest interessante med filmen er hvordan man gikk fram for å lage den. For å forberede seg på rollen var Gerard Butler tre dager ombord i USS Houston som er en angrepsubåt av den atomdrevne Los-Angeles klassen. Der gikk han gjennom mange av drillene som man får se i filmen, som dykking og avfyring av torpedoer. I tillegg ble det bygget en kopi av ubåt-interiøret på filmsettet. Den 17-tonn tunge riggen ble plassert på en hydraulisk plattform. Så når skuespilleren klamrer seg fast i filmen og venter på å bli truffet av en torpedo, må de faktisk holde seg fast for å ikke falle av.

Film. Med tanke på alle ressursene som ligger bak er det ekstra skuffende at filmen drukner i effekter, klisjeer og endimensjonale karakterer. Det har blitt produsert mange gode ubåt-filmer opp gjennom årene. Dette er ikke en av dem. Hunter Killer plasserer seg i andre enden av skalaen av for eksempel klassikeren «Das Boot«.

De mest ihuga ubåtentusiatene vil finne noe å glede seg over. De fleste andre bør nok styre unna.

Publisert 6. januar 2019 12:35.. Sist oppdatert 6. januar 2019 13:24.