Nyheter

LEDER MØTET: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg skal lede møtet om situasjonen i Ukraina.

Nato kaller inn til ekstraordinært møte om Ukraina

Nato hasteinnkaller alliansens utenriksministre til et møte om situasjonen i Ukraina på fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for krisemøtet, som skal ledes av generalsekretær Jens Stoltenberg, er Russlands militære styrkeoppbygging i grenseområdene mot Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utenriksministrene skal også diskutere andre og bredere europeiske sikkerhetstemaer, heter det i en pressemelding fra Nato.

– Dette er en del av en kontinuerlig koordinering mellom Nato-allierte om sikkerhet i Europa som følge av Russlands militære styrkeoppbygging i og rundt Ukraina. Møtet er også en mulighet til å ta opp andre sider av forholdet til Russland, blant annet møtet i Nato-Russland-rådet 12. januar, sier en tjenesteperson i Nato til NTB.

Høytstående tjenestemenn fra USA og Nato skal møte Russland neste uke for første gang siden 2019 etter at Moskva har lagt fram en liste med krav.

Blant annet krever Russland at Nato aldri lar Ukraina bli medlem av alliansen og i tillegg trekker styrker som står nær den russiske grensa, tilbake.

Nato har på sin side avvist det alliansen kaller et forsøk fra russisk side på å diktere framtiden til uavhengige partnere. Nato har også truet Moskva med «alvorlige kostnader» dersom Russland går inn i Ukraina.

Fredagens møte starter klokka 14 og foregår som en videokonferanse. Det er satt opp en pressekonferanse med Stoltenberg i etterkant av møtet, ca. kl. 16.15.

Les mer: Biden vil «svare bestemt» hvis Russland invaderer Ukraina

Powered by Labrador CMS