Nyheter

NETTMØTE: Polens president Andrzej Duda besøkte mandag sin rumenske kollega Klaus Iohannis, og sammen ledet de et videotoppmøte for ni østeuropeiske Nato-land. Også USAs president Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg deltok på møtet.

Nato-land i øst ber alliansen styrke sitt nærvær

Lederne for ni østeuropeiske Nato-land oppfordrer forsvarsalliansen til å øke sin tilstedeværelse på østflanken som et vern mot Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Russlands aggressive handlinger og styrking av den militære kapasiteten i Natos umiddelbare nærhet – inkludert den siste tidens opptrapping i Svartehavet, ved grensen mot Ukraina og på den ulovlig annekterte Krim-halvøya – fortsetter å true den euroatlantiske sikkerheten, sier lederne etter et toppmøte mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato-sjef Jens Stoltenberg og USAs president Joe Biden deltok på nettmøte med den såkalte Bucuresti-gruppen.

Deltakerne på møtet tok også opp det de beskriver som sabotasjehandlinger utført av Russland på alliansens territorium. De viser med det til en eksplosjon i et militærlager i Tsjekkia i 2014. To personer ble drept, og hendelsen førte nylig til at Tsjekkia utviste 18 russiske diplomater. Russland svarte med å utvise 20 tsjekkiske diplomater.

I slutterklæringen uttrykker de bekymring for tilsvarende russiske aksjoner i Bulgaria.

Romanias president Klaus Iohannis var vert for møtet sammen med Polens Andrzej Duda. I tillegg deltok lederne for Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.

Powered by Labrador CMS