Nyheter:

NSM visste ikke at de skulle bytte departement

Foreløpig har vi mange spørsmål, men ikke så mange svar, forteller kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Etter at den nye regjeringen var blitt presentert, med det den hadde å by på av omrokkeringer og nye ministerposter ble det også klart at ansvaret for sikkerhetsloven og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overføres fra Forsvarsdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet

Dette kom som en overraskelse for mange, inkludert de ansatte i NSM.

– Jeg ble veldig overrasket. Foreløpig har vi mange spørsmål, men ikke så mange svar, forteller kommunikasjonsdirektør i NSM, Mona Strøm Arnøy.

Usikker på hvordan ansatte blir påvirket

Blant de ansatte i NSM er det flere offiserer. Hva som skjer med disse er foreløpig uklart.

– Det er for tidlig å si, men det vi har fått beskjed om er at det er andre forsvarsansatte i sivil sektor og at det er god praksis for å ivareta disse, sier Strøm Arnøy.

Hun sier til Forsvarets forum at de nesten må få litt mer informasjon før hun kan si noe mer om de praktiske betydningene rundt departementsskiftet. 

– Jeg er helt sikker på at vi vil bli bedre informert. Det kan jo tenkes at dette vil påvirke ansatte i Forsvarsdepartementet som har vært knyttet til vårt arbeid også. Vi har jo også kontorer inne i en militærleir.. legger hun til. 

Disponeres av departementet

Odd-Einar Eilertsen, nestleder i Norsk Offiserforbund (NOF), sier at de ansatte i NSM frem til nå har vært ansatt i Forsvaret, men at de er disponert i stilling i departementet. 

– Det regner jeg med at de vil fortsette å være, men det kan jeg ikke si med hundre prosent sikkerhet, legger han til.

Han forteller at NOF ikke har rukket å få full oversikt over saken ennå, men vil jobbe videre med dette de neste ukene.

Det er Ingvil Smines Tybring-Gjedde som får ansvaret i den nyopprettede stillingen som samfunnssikkerhetsminister. Tybring-Gjedde deler departement med Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. 

Justis- og beredskapsdepartementet svarer ikke på Forsvarets forums henvendelse, men viser til Forsvarsdepartementet. Forsvarsdepartementet ved spesialrådgiver
Birgitte Frisch sier til Forsvarets forum at offiserene vil fortsatt være ansatt i Forsvaret.

Hun viser til statsministerens kontor når det gjelder svar på spørsmål om hvorfor NSM ikke ble varslet i forkant.

– Ønsker ikke jobbe som byråkrater

Anders Romarheim som leder Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole, mener det ville kunne oppstått utfordringer dersom offiserer i NSM skulle blitt flyttet ut av Forsvaret.

– Jeg vil jo tro at en del av dem har et ønske om å jobbe i Forsvaret, ha en militær karriere – i Forsvaret, ikke som byråkrater i justissektoren, sier han.

Han synes likevel ikke det er så rart at de ansatte ikke har blitt varslet og sier det er vanskelig å se for seg hvordan dette kunne bli gjort uten å lekke noe fra regjeringsforhandlingene. 

– Det er alltid ubehagelig fra arbeidstakers side, men i en regjeringsforhandling, noe som dette er et produkt av, så er det å varsle de ansatte underveis som å sende ut en pressemelding, forteller han.
Powered by Labrador CMS