Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1237_naivenordmennforum_1237_naivenordmennhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7930Venner: Tobias Santelmann (Moland) og Aksel Hennie (French) gjør overbevisende tolkninger av de to norske leiesoldatene (Foto: Friland/David Bloomer). /forum-media/PubImages/Mordene i Kongo - still1.jpg

Naive nordmenn

«Mordene i Kongo» tegner et troverdig bilde av Moland og French, men sannheten om hva som skjedde i regnskogen i Kongo får vi kanskje aldri.
Bokomslag

Anmeldelse

"«Mordene i Kongo» gir ingen nye svar, men Aksel Hennie og Tobias Santelmann overbeviser som naive leiesoldater. "

De som har bekymret seg for at Marius Holsts film, vil være en heltehistorie om Tjostolv Moland og Joshua French, kan ta det helt med ro. Til det er filmen for åpen til å felle en endelig dom eller instruere publikum hva vi skal føle overfor de to norske leiesoldatene. Filmen viser menneskelige sider ved de to vennene: Både hvordan de var mot hverandre, men også uegennyttig omsorg overfor andre. De er sammensatte; naive, selvopptatte og poserende. Hvordan de skulle framstå for omverdenen og hverandre, var viktigere enn å være oppriktige. Det kan ha kostet Tjostolv Moland livet som følge av fengselsoppholdet i Kongo. Om de var skyldige i drapet på sjåføren Abedi Kasongo? Trolig, mest sannsynlig, ja – ifølge filmen. Om de ble straffet nok for udåden? Etter norsk målestokk, et ubetinget, ja.  

Voldsmenn. – Jeg er og Tjostolv er voldsmenn. Vi er villige til å drepe. Det er mange av oss. Det betyr ikke at vi ikke er ålreite.

Det forteller French innledningsvis i filmen, «Mordene i Kongo». Så trekkes vi til Uganda der de to nordmennene blir gitt i oppdrag å finne «stjålne verdisaker» på vegne av en opprørsgruppe som kjemper mot myndighetene i Kongo.

– Vi var ikke amatører. Vi bare visste for lite om Afrika, innrømmer Tjostolv. Sistnevnte er en åpenbar underdrivelse.  

Bakteppet som de to ikke virker helt å forstå, er at de samtidig dras inn i en konflikt og en borgerkrig som har herjet i landet. At Tjostolv Moland tidligere har sendt et brev til opprørslederen Laurent Nkunda der han sverger troskap, gjør heller ikke saken bedre.

– Vi var ikke amatører. Vi bare visste for lite om Afrika, innrømmer Tjostolv (Santelmann). 

Sistnevnte er en åpenbar underdrivelse.  

Ønsket hjelp. «Mordene i Kongo» gir ikke noe endelig svar på hva som skjedde den skjebnesvangre natten. Den presenterer versjoner, og vekter én av dem som mer sannsynlig. Filmen er kanskje først og fremst en moralsk lidelseshistorie. French og Moland sa de ikke passet inn i Norge. Hjemlandet var for «soft». 

Filmen er kanskje først og fremst en moralsk lidelseshistorie.

 

 

forum_1237_naivenordmennforum_1237_naivenordmennhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7931Drapet: Sjåføren Abedi Kasongo ble drept i Kongo. Av hvem og hvorfor får vi ikke et svar på i filmen (Foto: Friland/David Bloomer). /forum-media/PubImages/Mordene i Kongo1.jpg

De måtte reise på eventyr og finne mening med tilværelsen et annet sted. Da de havnet i problemer var de likevel raske til å konkludere at Norge ville hjelpe dem ut av den selvpåførte knipen de hadde satt seg i. Noe som kanskje ikke er helt ulikt andre som velger å ta «kampen» utenlands uten ryggdekning fra staten?

Dypdykk. Filmens store styrke ligger i skuespillerprestasjonene til Tobias Santelmann og Aksel Hennie. De to har tidligere nevnt at de aldri før har dykket så dypt ned i karakterene de spiller. Det skinner også gjennom. Fysisk og følelsesmessig er det en reise fra naive norske leiesoldater ved godt mot som spøker og ler, til de blir skygger av seg selv fysisk og pyskisk etter flere år i fengsel. Jeg er usikker på om «Mordene i Kongo» bringer frem nye sider ved Kongo-saken som ikke allerede er beskrevet. Den forteller likevel historien om French og Moland troverdig og filmatisk overbevisende.  

Publisert 24. oktober 2018 15:00.. Sist oppdatert 16. november 2018 19:27.