Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1502_militæretkanstyrtereforum_1502_militæretkanstyrterehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8561Demonstrasjoner: Tusenvis har tatt til gatene for å demonstrere mot president Maduro i Venezuela. Her blir en demonstrant tatt av militæret (Foto: AP/NTB Scanpix). /forum-media/PubImages/VENEZUELA MILITÆR MADURO.jpgDemonstrasjoner: Tusenvis har tatt til gatene for å demonstrere mot president Maduro i Venezuela. Her blir en demonstrant tatt av militæret (Foto: AP/NTB Scanpix).

Militæret kan styrte regimet i Venezuela

Militæret sitter med nøkkelen om Venezuelas president Nicolas Maduro blir sittende, mener ekspert.

– Flere av toppgeneralene er korrupte og har tjent penger på blant annet narkotikasmugling. De har investert mye i det sittende regimet.

Det sier førsteamanuensis ved Universitet i Bergen, Leiv Marsteintredet, til Forsvarets forum. Han forteller at den folkelige motstanden mot den sittende presidenten er stor. Det har blant annet resultert i store demonstrasjoner der flere er drept. Ifølge Marsteintredet vil et regimeskifte imidlertid være vanskelig uten støtte fra militæret. Leiv Marsteintredet (foto: Universitetet i Bergen). 

– Fire av fem i Venezuela er i mot Maduro. Det er mange toppgeneraler som har tjent seg søkkrike som følge av styret i Venezuela. Militæret er likevel ikke bare generaler, det består også av soldater.

Fryktkultur i militæret

Marsteinstredet, som blant annet har Venezuela som ett av sine fagfelt, forteller om overvåkning og en fryktkultur i militæret. De som har gitt utrykk for støtte til opposisjonen er utsatt for trusler, mot seg selv og sin familie.

– Å forsvare et kupp er en risikosport. Opposisjonslederen Juan Guiadó har sagt at han vil innvilge amnesti for de som skifter side blant de militære.

Hva er det som holder toppledelsen i militæret fra å skifte side?

– Mange generaler frykter at de ikke vil gå fri, på tross av lovnader om amnesti. Det er nok fortsatt mulighet for enkelte i militæret å innta en helterolle, men mange i Venezuela vil holde seg for nesen hvis det skjer, sier Marsteintredet.

Flere drepte

Ifølge myndighetene i Venezuela har sju mistet livet i demonstrasjonene mot Maduros regime. 

Den ikke-statlige organisasjonen Venezuelan Observatory of Social Conflict, opplyser imidlertid til AFP at dødstallet er kommet opp i 13 personer på to dager. De fleste av de omkomne skal være skutt.

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag 23. januar i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro, skriver NTB.

Nicolas Maduro ble gjenvalgt som president i fjor, i et valgt som mange har fordømt som udemokratisk og flere land tok avstand fra, skriver VG.

Mulighet for eksil

Ifølge Leiv Marsteintredet kan den sittende presidenten bli gitt mulighet for å reise i eksil.

– Det var rykter nå nylig at en president-jet ventet på ham. Eksil er en utvei. Cuba er nok tryggest, Russland er óg en mulighet. Tyrkia er også blitt nevnt da Erdogan i Tyrkia og Maduro har felles økonomiske interesser og er like som ledere, sier Marsteinstredet.

Han utelukker ikke at demonstrasjonene og opptøyene i Venezuela kan utvikle seg til borgerkrig.

– Det er mer sannsynlig nå enn det var tidligere. Det verste scenarioet ville være en splittelse i militæret der tilhengere og motstandere av Maduro kjemper mot hverandre.

– Regimet i Venezuela er mye mer enn bare Maduro. Han er leder av et kollektiv der man er avhengig av at flere er villige til å trekke seg tilbake, sier Marsteintredet.

Amerikansk støtte

USAs president Donald Trump har uttrykt USAs støtte til opposisjonsleder Guaidó som Venezuelas rettmessige leder. Torsdag 24. januar tok utenriksminister Ine Eriksen Søreide til orde for at regimet må avholde frie valg. 

– Jeg forventer at Venezuelas regjering imøtekommer befolkningens legitime krav og respekterer den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle i henhold til landets grunnlov. For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en e-post, ifølge VG.

Donald Trump har tidligere sagt at han holder alle muligheter åpne, deriblant økonomiske og politiske sanksjoner dersom situasjonen eskalerer.

 

 

forum_1502_militæretkanstyrtereforum_1502_militæretkanstyrterehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8562Sanksjoner: Donald Trump har gitt USAs støtte til opposisjonen i Venezuela. Han varsler om flere sanksjoner overfor det sittende regimet (Foto: AP/NTB Scanpix). /forum-media/PubImages/td8155b7.jpgSanksjoner: Donald Trump har gitt USAs støtte til opposisjonen i Venezuela. Han varsler om flere sanksjoner overfor det sittende regimet (Foto: AP/NTB Scanpix).

Er det grunn til å tro at USA vil involvere seg militært?

– I utgangspunktet ikke. Befolkningen i Venezuela ønsker ikke utenlandsk militær innblanding. Hvis amerikansk ansatte ved ambassaden blir truet, kan det bli satt i gang mindre militære operasjoner, sier Marsteintredet.

Han viser til at  amerikanske diplomater har blitt beordret til å forlate Venezuela innen 72 timer.  

– Det blir interessant å se hva som skjer ette
r at den tiden er utløpt, avslutter han. 

 

 

forum_1502_militæretkanstyrtereUro i Venezuela<p>​Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.</p><p>Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.</p><p>I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.</p><p>I juli i fjor gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.</p><p>Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg opposisjonen boikottet og USA, EU og OAS kritiserte.</p><p>1,6 millioner forlatt landet siden krisen for alvor begynte i 2015. Det er minst 800.000 i Colombia, 500.000 i Ecuador og 400.000 i Peru.</p><p><em><strong>Kilde: NTB</strong></em><br></p>forum_1502_militæretkanstyrtere


Publisert 24. januar 2019 13:00.. Sist oppdatert 25. januar 2019 14:20.