Medier: IS har pekt ut ny leder

Søndag kunngjorde USAs president at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er død. Mandag skriver flere medier at en ny leder er på plass.

​Abdullah Qardash, hvis navn også blir stavet Kardesh, skal i august ha blitt utnevnt av al-Baghdadi til å være ansvarlig for muslimske spørsmål, ifølge nyhetsmagasinet Newsweek. 

The Times skrev i august at Qardash også ble utpekt som nestleder og fungerende leder i organisasjonen. Noe som førte til spekulasjoner om at al-Baghdadi var såret eller syk.


– Hadde allerede overtatt

Utnevnelsen ble informert om i en uttalelse bredt videreformidlet internt i organisasjonen av IS' propagandakanal Amaq News, men ikke offentlig. Ifølge en etterretningskilde til Newsweek hadde Qardash allerede overtatt ledervervet da al-Baghdadi døde.

Lite er kjent om Qardash, som også skal ha gått under navnet Hajji Abdullah al-Afari. Det er ukjent hvor gammel han er, men ifølge flere medier er han født i den lille byen Tal Afar vest for Mosul i Irak.

Ifølge The Telegraph har han studert islamske studier i Mosul. Qardash går under navnet «professoren» og «ødeleggeren». Han skal ha møtt al-Baghdadi første gang i Camp Bucca-fengslet ved Basra i Irak.


Operasjon oppkalt etter IS-gissel

Søndag bekreftet USAs president Donald Trump at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi var død. al-Baghdadi tok sitt eget liv ved å utløse en bombevest da amerikanske spesialstyrker gikk til angrep i Idlib nordvest i Syria, ifølge Trump.

 Ifølge The Guardian var al-Baghdadi trengt opp i et hjørne av en robot og flere bjeffende hunder, før en amerikansk spesialsoldat ropte til ham og IS-lederen gikk i lufta sammen med tre barn han brukte som menneskelige skjold.

Operasjonen som førte til al-Baghdadis død var oppkalt etter det amerikanske IS-gisselet Kayla Mueller.

Mueller ble bekreftet død i februar 2015 etter å ha blitt holdt fanget av IS i 18 måneder. Den amerikanske hjelpearbeideren ble holdt fanget huset til den tidligere IS-toppen Abu Sayyaf. Hun ble seksuelt misbrukt av al-Baghdadi, ifølge opplysninger fra Sayyafs kone i avhør.

Irakisk etterretning førte til IS-lederen

Planleggingen av den amerikanske spesialoperasjonen startet i midten av september da irakiske myndigheter identifiserte en syrisk mann som hadde smuglet konene til to av al-Baghdadis brødre til Idlib-provinsen via Tyrkia.

Samme mann hadde tidligere hjulpet til med flytting av IS-lederens barn fra Irak. Identifiseringen av mannen var et stort gjennombrudd, og i midten av oktober var spesialoperasjonen i full gang.

Etter at al-Baghdadi utløste bombevesten, ble det tatt DNA-tester som bekreftet hans identitet, og amerikanske styrker tok med seg deler av IS-lederens lik i forseglede bager. Ved 3.30-tiden natt til søndag forlot de amerikanske spesialsoldatene området.

– Samlet materiale om fremtidige planer

Donald Trump har videre opplyst at de amerikanske spesialstyrkene i angrepet fikk samlet «svært sensitivt materiale og informasjon om IS, om opprinnelsen, fremtidige planer og andre ting som vi ønsker».

Søndag kom det også en rekke meldinger om at IS-talsmann Abu Hassan al-Muhajir er drept. Han beskrives som al-Baghdadis høyre hånd.

Ifølge Trump krevde aksjonen mot al-Baghdadi ingen amerikanske liv, mens en rekke av al-Baghdadis medarbeidere ble drept. Operasjonen varte i to timer.