Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1569_makedoniaundertegnetforum_1569_makedoniaundertegnethttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8625Undertegnet avtale: Stoltenberg møtte pressen sammen med Makedonias utenriksminister Nikola Dimitro onsdag 6. februar (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP). /forum-media/PubImages/Makedonia NATO februar.jpgUndertegnet avtale: Stoltenberg møtte pressen sammen med Makedonias utenriksminister Nikola Dimitro onsdag 6. februar (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP).

Makedonia undertegnet avtale med Nato

De allierte i NATO har undertegnet en innmeldingsavtale med Makedonia. Dermed ligger alt til rette for at klubben får sitt 30. medlem. 

Den såkalte tiltredelsesprotokollen ble høytidelig undertegnet ved NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag formiddag. 

Det betyr at Makedonia umiddelbart vil få et sete ved bordet i alliansen som observatør. Men innmeldingen er ikke endelig ennå. Den må nå godkjennes av samtlige medlemsland før Makedonias medlemskap blir offisielt. 

Innmeldingen kommer etter at Makedonia og Hellas i fjor ble enige om avtale der Makedonia gikk med på å skifte navn til Nord-Makedonia. Navnebyttet rydder opp i en langvarig konflikt mellom de to landene og har vært nødvendig fordi også en region nord i Hellas heter Makedonia. 

Fornøyd generalsekretær 

– Dagens signering viser hva det er mulig å oppnå ved hjelp av diplomati og statsmannskunst, sa Stoltenberg da han møtte pressen sammen med Makedonias utenriksminister Nikola Dimitrov etterpå. 

Innmeldingen vil bidra til stabilitet på Vest-Balkan, fastholdt Stoltenberg. 

– Det er bra for regionen og for euroatlantisk sikkerhet. 

Russland har derimot rettet skarp kritikk mot NATO-utvidelsen og ser på den som en trussel mot russisk sikkerhet.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om Makedonia som forbereder seg på Nato-medlemskap, blant annet ved oppbyggingen av en gammel militærleir. 

Publisert 6. februar 2019 13:38.. Sist oppdatert 6. februar 2019 15:14.