Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2471_kystvaktskippånordpoforum_2471_kystvaktskippånordpohttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10107Kystvaktskipet Svalbard på Nordpolen. Foto: Kystvakten/forum-media/PubImages/Kystvakta på Nordpolen.jpgKystvaktskipet Svalbard på Nordpolen.Foto: Kystvakten

Kystvaktskip på Nordpolen

KV Svalbard norgeshistoriens første skip på Nordpolen

​Det norske kystvaktskipet KV Svalbard gjennomførte onsdag det som polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen aldri greide – nemlig å seile til Nordpolen.
Skipet nådde 90 grader nord klokken 9.32 onsdag morgen, skriver Aftenposten.

Raskere enn forventet

KV Svalbard er på oppdrag fra Nansen-senteret i Bergen, og oppdraget består blant annet av å plassere måleinstrumenter på havbunnen som skal observere temperaturer og klimaet i havet i Arktis, ifølge TV2.
– Det gikk langt raskere enn vi hadde trodd på forhånd. Vi trodde vi skulle møte tykkere is underveis og var klar over at vi kanskje ikke ville nå fram, sier sjef Ottar Haugen i Kystvaktentil kanalen.
– For oss i Kystvakten er dette en milepæl og en bekreftelse på vi har et fartøy som kan operere opp til polpunktet og over hele Arktis, sier han.
KV Svalbard ble sjøsatt i 2001. Fartøyet er 103 meter langt, 19 meter bredt og veier 6.375 tonn. 

Kom aldri lenger nord enn 86 grader

Nansen satte i 1893 kursen nordover i polarskuta Fram, men kom aldri lenger nord enn 86 grader nord. Amundsen forsøkte å nå Nordpolen med Maud-ekspedisjonen i 1918, men nådde heller aldri målet om å la skipet drive over Nordpolen. I 1926 fløy han imidlertid over polpunktet i luftskipet Norge.

(©NTB)


Publisert 21. august 2019 18:08.. Sist oppdatert 22. august 2019 11:17.