Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2536_krigshistoriesomfortforum_2536_krigshistoriesomforthttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10208/forum-media/PubImages/aulie 6 copy 1-2.jpg

Krigshistorie som fortsatt vekker følelser

«Grenselosene» fremhever den uvurderlige innsatsen hverdagsmennesker og slitere gjorde under okkupasjonen, skriver Jahn Rønne.
Bokomslag

Anmeldelse

"Gir god forståelse av mangfoldet i grenselosvirksomheten og hvilke konsekvenser den kunne få. "

«Grenselosene» er en samling beretninger om dramatikk og påkjenninger som lokale kjentfolk langs en fluktrute var utsatt for gjennom krigsårene i Norge. I alt skal nærmere ett tusen personer ha vært aktive som los for til sammen rundt 40 000 flyktninger over til Sverige.

Forfatteren Hege Kofstad har valgt å fremheve noen få familier, fortrinnsvis fra Nes i Akershus og fra Leksvik i Trøndelag. I tillegg møter vi blant andre motstandsfolk i Oslo og i Ålesund og deltakere i aksjoner på Helgelandskysten. Mange av hendelsene har vært beskrevet tidligere og utallige bøker og artikler har omtalt innsatsen som mange nordmenn gjorde for å hjelpe folk i sikkerhet, men temaet tåler tidens tann og har ennå ikke nådd grensen for hva de så å si anonyme hjelperne fortjener av oppmerksomhet og anerkjennelse.

Denne bokens styrke er at den gir god forståelse av mangfoldet i grenselosvirksomheten og hvilke konsekvenser den kunne få samtidig som man altså i hovedsak følger noen få familier. Likevel; det er et tallrikt persongalleri i fortellingene, de fleste på "vennesiden" – enten det er motstandsfolk eller flyktninger. Når fienden også er representert ved Henry Rinnan og hans «bande», og Terboven strammer grepet, er det duket for spenning og dramatikk i mange av kapitlene.

Denne bokens styrke er at den gir god forståelse av mangfoldet i grenselosvirksomheten og hvilke konsekvenser den kunne få

Åge Aulie er én av dem forfatteren har fått anledning til å ha mange samtaler med under arbeidet med boken. Da krigen brøt ut, var han bare seks år, og to år senere ble både han og broren involvert i los-virksomheten. I tillegg har Hege Kofstad kunnet støtte seg til tallrike kilder. Fortellingene er basert på tidligere bokutgivelser, intervjuer, rettsavhør og mange personlige beretninger.

Forfatteren har et godt, dramaturgisk grep om innholdet ved å veksle mellom los-familienes innsats og fiendens planer og aksjoner. Dette leder frem til noen dramatiske høydepunkt. Fortellerstilen er nøktern, men beskrivelsene av strabasiøse fluktruter og kampen for å overleve – samt fiendens angiveri, landssvik og tortur, gjør sterkt inntrykk.

Beskrivelsene av strabasiøse fluktruter og kampen for å overleve – samt fiendens angiveri, landssvik og tortur, gjør sterkt inntrykk

«Grenselosene» fremhever den uvurderlige innsatsen hverdagsmennesker og slitere gjorde og det ansvaret de påtok seg under okkupasjonen.  Mye ble ofret. Mange ble helt eller delvis uføre etter krigen. Selv om boken selvfølgelig ikke gir et fullt og helt bilde av alle sider ved denne trafikken, er det nok til at man blir full av beundring for innsatsen. De fortjener å bli husket.

Publisert 5. september 2019 21:07.. Sist oppdatert 6. september 2019 10:15.