Nyheter

SANKSJONER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier Russland må møtes med sanksjoner. Han avviser militært angrep mot Russland.

Zelenskyj sier han ikke vil ha forkjøpsangrep mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj toner ned en tidligere uttalelse om forkjøpsangrep mot Russland og som tjenestemenn måtte ro i land.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man må bruke forkjøpsspark, sier Zelenskyj til den britiske kringkasteren BBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Begrepet «forkjøpsspark» betyr sanksjoner, og «ikke angrep», forklarer han.

Uttalelsen kom etter at presidenten torsdag først hadde skapt oppstyr da han angivelig tok til orde for forkjøpsangrep mot Russland. Ukrainske tjenestemenn måtte deretter ro i land den kontroversielle uttalelsen.

Zelenskyj forklarer i intervjuet at uttalelsen hans fra torsdag inneholdt et ukrainsk ord som ble misforstått.

Les også: Zelenskyj ber russiske soldater legge ned våpnene

Den opprinnelige uttalelsen ble fordømt av Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, som sa at det var «en oppfordring til å starte enda en verdenskrig», mens den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa at uttalelsen viste hvorfor Russland hadde rett til å gå inn i Ukraina.

– Etter denne oversettelsen gjorde russerne det på sin måte, på den måten som er nyttig for dem, og de begynte å tolke det enda en gang i andre retninger, sier Zelenskyj til BBC.

I BBC-intervjuet henviser Zelenskyj til mulig russisk bruk av atomvåpen.

– De står ikke klare til å bruke dem. Men de har begynt med å kommunisere om det. De vet ikke om de kommer til eller ikke kommer til å bruke slike våpen. Jeg mener det er farlig å bare snakke om slikt, sier Zelenskyj.

Les også: Zelenskyj ba Stortinget om flere våpen og strengere sanksjoner

– Vi er ikke terrorister, vi kjemper ikke på et annet lands territorium, sier presidenten.

– Selv etter åtte års blodig tragedie siden Krim-konflikten, er ikke ukrainerne beredt til å drepe folk på den måten som russerne gjør det, sier Zelenskyj i intervjuet.

Powered by Labrador CMS