Nyheter

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har siden russiske styrker invaderte 24. februar daglig holdt taler og fått bred dekning i vestlige medier. Vestlige eksperter advarer mot å tro på alt han sier.

Vestlige eksperter advarer mot å tro på alt Zelenskyj sier

Ingen vet hvordan krigen i Ukraina kommer til å ende, men det hersker liten tvil om at Kyiv har vunnet informasjonskrigen i Vesten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NB: Det er gjort endringer i denne artikkelen siden den først ble publisert. Endringene er gjort 14. juli kl 15.15. Les mer om dem nederst i saken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har en fortid som skuespiller, går daglig på lufta med velregisserte budskap som videreformidles av vestlige medier.

Hva som er sant, hva som er et ledd i propagandakrigen mot Kreml og hvilke budskap som framføres fordi det kan tjene Ukraina, er ofte vanskelig å fastslå med sikkerhet.

Les også: FN sier de har beviser på massegraver i Mariupol

Vestlige eksperter finner liten grunn til å stole på det som kommer fra Kreml, men fester heller ikke lit til alt som kommer fra Kyiv.

Ledelsen i Kyiv hevder at over 34.500 russiske soldater er drept i krigen, at over 1.500 stridsvogner er ødelagt og at 216 fly og 183 helikoptre er skutt ned.

Hvor store tap Ukraina selv har lidd, opplyser de ikke, selv om Zelenskyj tidligere i måneden hevdet at opptil 100 ukrainske soldater daglig ble drept i Donbas-regionen.

Russland har bare to ganger siden invasjonen 24. februar oppgitt egne tapstall, den siste gangen 25. mars da Kreml hevdet å ha mistet 1.351 soldater i nabolandet. Det tallet var ifølge vestlige eksperter trolig altfor lavt.

SØRGER: Ukraina hevder at 34.500 russiske soldater er drept siden invasjonen i februar, men vestlige eksperter tror ikke tallet er så høyt. Egne tap snakker ledelsen i Kyiv mindre om. Her gravlegges en 23 år gammel ukrainsk regjeringssoldat i Kharkiv.

Manipulerer

– Ukrainere kontrollerer informasjonen om egne styrker og eget samfunn, og de har hatt stor suksess med å gjøre det, konstaterer Mark Cancian i den amerikanske tankesmia Center for Strategic and International Studies (CSIS).

– Dette er ikke uvanlig. Allierte manipulerer alltid støttespillerne sine, sier han og minner om at Storbritannia gjorde det samme under andre verdenskrig.

Ingen tviler på at Russland lider store tap i Ukraina, men vestlige eksperter tror det er snakk om rundt halvparten så store tap som det Ukraina hevder – mellom 15.000 og 20.000 soldater.

Nettstedet Oryx, som har spesialisert seg på å dokumentere tap av militært materiell i kriger og konflikter, anslår også at de russiske tapene er langt mindre enn det Ukraina hevder.

Les også: 27 land sender militær bistand til Ukraina

Troverdighetsproblem

Cancian råder myndighetene i Kyiv til å være mer edruelige i sine påstander om russiske tap og egen framgang på slagmarken og frykter at de ellers kan få et alvorlig og langvarig troverdighetsproblem.

– For å opprettholde troverdigheten i det lange løp er det i ethvert lands interesse å gi korrekt informasjon, men det er svært vanskelig i krigstid, sier han.

– Man ønsker alltid å være optimistisk, å samle befolkningen, å presentere et bilde av suksess. Den kortsiktige gevinsten av dette blir viktigere enn den langsiktige verdien av troverdighet, sier Cancian.

Vinner informasjonskrigen

En fransk militærkilde, som ber om å ikke bli navngitt, konstaterer at ukrainerne har vært svært dyktige i informasjonskrigen.

– De har vunnet kampen om narrativet i vestlige land, sier han.

– De har oversvømt oss med nærgående bilder fra slagmarken. Russerne er merkelig nok ikke på banen, selv om vi hadde forventet at propagandamaskinen deres skulle settes inn, sier han.

Den franske militærhistorikeren Michel Goya, som også har en fortid som oberst, mener imidlertid at tapstallene Ukraina presenterer er innenfor «feilmarginen av det som kan sees og det som er riktig»

– Militært utstyr, særlig gammelt sovjetisk utstyr, kan gå tapt selv om det ikke blir truffet. Det er særlig sant når det gjelder artilleriutstyr etter noen tusen salver, sier han.

Les også: Rune Wenneberg: Økt kampvilje hos norske soldater etter Ukraina-krigen

Våpenhjelp

Troverdigheten rundt tapstall er viktige for Ukraina, som bruker dette som argumenter når de legger press på vestlige land for å få mer våpen og utstyr.

Ledelsen i Kyiv har hevdet at land som Tyskland og Frankrike ikke ønsker at Ukraina skal vinne krigen, men gi slipp på territorium og inngå en fredsavtale med Russland. Dette benektes både i Berlin og Paris.

Det knyttes også skepsis til Zelenskyjs påstand om at Ukraina har mistet opptil 100 soldater daglig i kampen om Donbas-regionen.

– De kan ha fått det til å virke som om russerne gjorde det bedre enn tilfellet var, sier professor i strategiske studier ved St. Andrews-universitetet i Skottland, Phillips O'Brien.

Han tror påstander som dette er ment å øke presset for å få mer våpen fra Nato-land.

Ikke bekymret

Militære kilder understreker at man må skille mellom det som sies offentlig og som ofte er bevisst villedende, og det som sies i private samtaler med allierte.

Amerikanske kilder er ikke bekymret for at de blir ført bak lyset og mener at de kjenner realitetene i Ukraina.

– Jeg har ikke hørt amerikanerne klage over at de blir villedet, sier Cancian.

– Ukrainerne sier ikke alt, men det betyr ikke nødvendigvis at de lyver, sier en høytstående fransk offiser som ikke ønsker å bli navngitt.

Endring: I denne saken er to avsnitt fjernet. Avsnittene dreide seg om angrepet i en teaterbygning i Mariupol, og ble lagt frem som et eksempel. Informasjonen i eksempelet ga rom for misforståelser.

Det var referert at ukrainske talspersoner hevdet at det lå 1300 ofre i kjelleren i bygningen. Det kunne leses som at disse personene var døde, ettersom ordet ofre ble brukt, mens andre kilder omtaler disse som personer som hadde søkt tilflukt.

Det tallet ble satt opp mot en undersøkelse gjennomført av Amnesty International, som dokumenterte rundt et dusin drepte i teatret, men som ikke utelukket at det kunne være flere.

Informasjonen er fjernet 14.07.2022, klokken 15.15.

Powered by Labrador CMS