Nyheter

ØVERSTKOMMANDERENDE: Sergej Surovikin er utnevnt til øverstkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina. Bildet er tatt i 2017, da han var øverstkommanderende for de russiske styrkene i Syria.

Sjefen for Russlands luftforsvar blir øverstkommanderende for russiske styrker i Ukraina

Sjefen for det russiske luftforsvaret, Sergej Surovikin, er utnevnt til øverstkommanderende for alle russiske styrker som kjemper i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder det russiske forsvarsdepartementet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge nyhetsbyrået AP er dette første gang det offisielt er kunngjort noen øverstkommanderende for det Russland omtaler som en militær spesialoperasjon.

55-åringen var fra før øverstkommanderende for de russiske styrkene sør i Ukraina. Tidligere har han også vært øverstkommanderende for Russlands styrker i Syria og han har også kamperfaring fra Tsjetsjenia. Han har vært sjef for luftforsvaret siden 2017.

Les også: Russland vil kreve å være med i etterforskning av Nord Stream-lekkasjer

Mange utskiftinger

Det har vært en lang rekke utskiftinger av toppoffiserer i den russiske hæren etter invasjonen av Ukraina i februar.

Den russiske generalen Aleksandr Dvornikov ble utnevnt til øverstkommanderende for krigen i april. Han skal ha blitt avsatt sju uker senere, sammen med en rekke andre generaler, etter at innmarsjen i Ukraina ikke gikk som planlagt.

Til sammen har minst åtte generaler fått sparken etter invasjonen, ifølge The Washington Post. De politiske lederne i Russland har så langt unnsluppet direkte kritikk for de militære tilbakeslagene, men forsvarsminister Sergej Sjojgu ser nå ut til å være utsatt, ifølge avisen.

Militære bloggere som står det russiske lederskapet nær, har kritisert operasjonen som kaotisk og katastrofal, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les også: Russland avviser Elon Musks foreslåtte fredsløsning

Få kunngjøringer

The Washington Post påpeker at det har vært vanskelig å vite hvem som faktisk leder krigføringen og at utskiftinger av ledere ofte skjer uten at det kunngjøres eller noen forklaring.

Men lørdag ble det altså kunngjort at forsvarsministeren har utnevnt Surovikin som øverstkommanderende.

Ifølge DPA ønskes utnevnelsen velkommen av russiske krigsreportere, feltkommandanter og Wagner-gruppen, en privat russisk hær av leiesoldater.

Powered by Labrador CMS