Nyheter

BYKRIG: Ukrainske soldater på et av stedene hvor det har pågått kamper gjennom natten mot russiske styrker inne i hovedstaden Kyiv.
BYKRIG: Ukrainske soldater på et av stedene hvor det har pågått kamper gjennom natten mot russiske styrker inne i hovedstaden Kyiv.

Krigen i Ukraina – den siste utviklingen

Kamper pågår rundt den ukrainske hovedstaden Kyiv lørdag, president Volodymyr Zelenskyj lover å bli for å kjempe, mens Russland lover å trappe opp militæroffensiven.

Publisert Sist oppdatert

Kiyv står fortsatt

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

* Innbyggere i Kyiv våknet lørdag til lyden av eksplosjoner og skudd og flyktet ned i byens bomberom. En leilighetsblokk i utkanten av byen ble truffet av et missil. Mins seks personer skal være såret. Brorparten av kampene så ut til å foregå i utkantene av byen.

* Det pågikk også kamper i Donbas-regionen, der Russland beskyldte Ukraina for å rette artilleri mot boligområder. FN anslår at kampene i Ukraina har drevet 150.000 på flukt, og Polen sier de har tatt imot over 100.000 flyktninger. Minst 198 sivile ukrainere er drept som følge av invasjonen, deriblant tre barn, og 1.115 er såret, ifølge helseministeren.

* Ukrainas president skal ha takket nei til et tilbud om å bli evakuert av USA og lover å bli i Kyiv for å kjempe. Han sier Ukraina har spolert Russlands angrepsplan, mens Kyivs borgermester sa lørdag at det ennå ikke var russiske styrker i sentrum av hovedstaden.

* Russland slo på sin side fast samme dag at de vil fortsette militæroperasjonen, og hæren har fått ordre om å «utvide offensiven fra alle kanter», trass ukrainsk motstand og vestlige sanksjoner. De anklager Ukraina for å forlenge konflikten gjennom å ikke overgi seg og nekte å møte til samtaler. De besluttet også lørdag å stenge luftrommet sitt for flere europeiske land, som Bulgaria, Polen og Tsjekkia.

* Verdenssamfunnet fortsatte med sin fordømmelse av det russiske angrepet, selv om Russland lyktes i å stanse en FN-resolusjon om stans i kamphandlingene. Kina, India og Emiratene avsto fra å stemme. USA lovet ytterligere 350 millioner dollar i militærbistand til Ukraina, mens EU fortsatte å vurdere ytterligere sanksjoner mot Russland gjennom utestengelse fra betalingssystemet Swift.

Møteinvitasjoner og russisk utestengelse

* Bombealarmen fortsatte å ringe i Kyiv gjennom fredagen, men utover ettermiddagen så Russland ut til å miste momentum i kampene rundt den ukrainske hovedstaden, ifølge USA. Storbritannia anslo på sin side at mesteparten av de russiske styrkene var rundt 50 kilometer unna hovedstaden ved 17-tiden.

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kunngjorde en time senere i en video at han fortsatt er i Kyiv, og lover å kjempe. Russlands president Vladimir Putin oppfordret på sin side den ukrainske hæren om å avsette sin egen ledelse, som han omtalte som «narkomane og nynazister».

* Mens kampene pågår i Ukraina, fortsatte det internasjonale samfunnet med sine reaksjoner mot Russland. EU innførte sanksjoner mot Putin og utenriksminister Sergej Lavrov, landet ble suspendert fra Europarådet, og de ble også utestengt fra Eurovision-finalen. Sent fredag kveld opplyste OECD også at de nekter Russland medlemskap inntil videre.

* Nato kunngjorde på en pressekonferanse at de utplasserer deler av sin reaksjonsstyrke NRF i Øst-Europa. Ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg dreier det seg om flere tusen soldater.

* Trass i kampene og den harde retorikken pågikk det fredag fortsatt forsøk på å invitere til dialog mellom Russland og Ukraina. Russland har tilbudt myndighetene i Kyiv forhandlinger i Minsk, men ukrainske myndigheter har sagt de heller vil møtes i Polen. Ukrainerne skal heller ikke være villige til å møte Russlands krav om kapitulasjon eller demilitarisering.

Uklare dødstall

* Det er ikke kommet bekreftet uavhengig informasjon om de samlede tapene på russisk og ukrainsk side hittil i konflikten.

* Ukraina hevder at Russland har «mistet» 3.500 soldater, og at 200 er tatt til fange. I tillegg skal 14 fly, åtte helikoptre og 102 stridsvogner være ødelagt, i tillegg til mer enn 530 andre militærkjøretøy. Britiske myndigheter anslått at 450 russiske soldater er drept. Russiske myndigheter ikke kommet med dødstall, og ukrainske myndigheter har ikke oppgitt hvor mange ukrainske soldater som er drept.

* FN opplyste fredag at minst 25 sivile menneskeliv har gått tapt og frykter at antallet flyktninger kan stige til 4 millioner om kampene eskalerer.

Kamper i Kyiv

* USA varslet torsdag kveld omfattende sanksjoner og eksportkontroll mot Russland. Fredag morgen opplyste USA at de innfører sanksjoner mot Russlands største bank, Sberbank.

* Natt til fredag kom EU med en ny sanksjonspakke mot Russland. 70 prosent av landets banksektor og flere statlige selskaper, inkludert selskaper i forsvarssektoren, blir rammet, ifølge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Også Canada og Storbritannia har presentert nye sanksjoner.

* Litt før klokken 9 fredag morgen kommer meldinger om at russiske soldater hadde nådd de nordlige bydelene i Kyiv. Det skal være soldater som hadde tatt seg over grensa fra Hviterussland i nord. En time senere kom meldinger om skyting nær regjeringskvartalet i byen.

* Litt etter klokken 12 kom meldinger om at ukrainske styrker hadde gjenerobret en strategisk viktig bro over elva Dnipro, sør i landet. Dnipro deler landet i to, noe som gjør broene svært strategisk viktige.

* Fredag formiddag snakket Zelenskyj med von der Leyen og ba om ytterligere sanksjoner mot Russland. Kort tid etter opplyste EU at de arbeider med enda strengere sanksjonspakker.

Russland angriper

* Natt til torsdag sa Russlands president Vladimir Putin at han hadde igangsatt en militær operasjon i Øst-Ukraina. Landets FN-ambassadør Vassilij Nebenzia uttalte at Russland var ute etter «juntaen» som styrer i Kyiv. Det ble avholdt et møte i Sikkerhetsrådet om situasjonen. Russland har for tiden formannskapet i rådet.

* Samme natt ble det meldt om eksplosjoner en rekke steder i Ukraina. Det skal ha blitt tatt i bruk raketter for å angripe infrastruktur.

* Det pågikk torsdag harde kamper flere steder i landet etter at russiske styrker rykket inn. En av dem var flybasen Hostomel, 25 kilometer utenfor sentrum av Kyiv. Den ukrainske hovedstaden innførte samtidig portforbud for sine innbyggere.

* Ved 19-tiden torsdag 24. februar erklærte Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

* Sent torsdag kveld opplyste Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at 137 ukrainere var drept så langt som følge av den russiske invasjonen. Tidligere hadde helsedepartementet opplyst at 169 er såret.

Svar på anerkjenning

* En amerikansk tjenestemann sa onsdag at Russland hadde klargjort så godt som alle styrkene som var nødvendig for å gjennomføre en invasjon av Ukraina i full skala. Nyhetsmeldinger gikk også ut på at USA hadde advart Ukraina om at en russisk invasjon var nær forestående.

* Den ukrainske nasjonalforsamlingen innførte onsdag kveld unntakstilstand.

* Russiske myndigheter meldte onsdag at ukrainske opprørere hadde bedt Russland om hjelp mot ukrainske styrker, som de hevdet truet dem.

Dramatisk utvikling

* Mandag 21. februar tok situasjonen en dramatisk vending. Etter et TV-sendt møte i det russiske sikkerhetsrådet anerkjente Vladimir Putin de opprørerkontrollerte regionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som uavhengige.

* Kort tid etter kom meldingen om at Putin hadde gitt ordre om å sette inn styrker i Øst-Ukraina.

* Anerkjennelsen ble møtt med fordømmelse og sterke reaksjoner fra den vestlige verden. I en felles uttalelse lovet Tysklands statsminister Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Joe Biden å svare på Russlands beslutning.

* Svaret kom i form av sanksjoner rettet mot blant annet banker, Moskvas tilgang til vestlig finansiering, oligarker og medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen. Prosessen med å godkjenne gassrørledningen Nord Stream 2 er stanset

Bakteppet

* Det har vært væpnet konflikt i Ukraina siden 2014, da væpnede, prorussiske styrker tok kontroll over Krim-halvøya sør i landet, og separatister tok kontroll over områder i øst. Russland annekterte Krim senere samme år, til høylytte protester fra det internasjonale samfunnet og medfølgende sanksjoner.

* I november advarte amerikanske myndigheter om uvanlig russisk styrkeforflytning nær grensen til Øst-Ukraina, og i slutten av måneden uttalte ukrainske myndigheter at Russland hadde utplassert 92.000 soldater i grenseområdet og planla en offensiv mot Ukraina i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

* Russiske myndigheter avviste blankt at de hadde planer om et angrep og hevdet på sin side at Ukraina bygget opp sine styrker øst i landet. Russland krevde også garantier for at Ukraina aldri skulle bli medlem av Nato.

* I tiden etter ble det foretatt omfattende diplomatisk arbeid for å forsøke å roe ned situasjonen. USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz hadde alle samtaler og møter med Vladimir Putin.

* 17. januar begynte russiske styrker å ankomme det tidligere sovjetiske Hviterussland for militærøvelser. Ifølge Moskva var hensikten å hindre ekstern aggresjon.

Powered by Labrador CMS