Nyheter

STÅLVERK: Røyk steg opp fra stålverket Azovstal i Mariupol onsdag. Torsdag meldes det om nye angrep.

Få valg for soldatene i beleiret stålverk: Kjempe til døden eller overgi seg

Russiske soldater har igjen forsøkt å storme stålverket Azovstal i Mariupol, sier den ukrainske hæren i en situasjonsrapport torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med støtte fra flyvåpenet har fienden fornyet sine angrep med mål om å ta kontroll over stålverket, heter det i situasjonsrapporten fra den ukrainske hæren.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til ukrainske krigere, anslås det at opp mot 200 sivile har søkt tilflukt ved stålverket. Russland har sagt at de vil gå med på en daglig våpenhvile på flere timer for å la disse menneskene komme seg ut.

Situasjonen er også fortsatt anspent ved andre fronter i Donbas-regionen, som har blitt episenter for krigen i Ukraina. Det har blant annet kommet meldinger om at ukrainske soldater er under tung russisk ild i Donetsk-regionen.

Overgi seg eller kjempe

Evakueringen av sivile fra det beleirede stålverket har også rettet fokus mot skjebnen til de hundrevis av ukrainske soldatene som er beleiret der. Disse har tilbrakt uker i fabrikkens underjordiske tunneler og bunkere.

Det er både sårede og kampklare soldater i rekkene, og det ser ut til at de nå står overfor valget mellom å kjempe til døden eller overgi seg i håp om å bli spart i tråd med internasjonal humanitær lov.

Les også: Skarp milepæl for Hæren

Eksperter tviler imidlertid på at det finnes noen enkel utvei for soldatene.

– De har rett til å krige til døden, men hvis de overgir seg til Russland, kan de bli pågrepet. Det er simpelthen deres valg, sier professor Marco Sassoli i internasjonal lov ved Universitetet i Genève.

– Russland kan la de sårede ukrainske soldatene returnere til ukrainske områder, men de er ikke påkrevd å gjøre dette, sier jussprofessor Laurie Blank ved Emory Law School i Atlanta.

Siste skanse

Stålverket ved havna er et viktig mål for russiske styrker, ettersom det er en siste bastionen av ukrainsk motstandsstyrke langs den sørøstlige ukrainske kysten etter den ødeleggende beleiringen av Mariupol.

Konene til minst to ukrainske soldater inne i stålverket har vært i Roma med bønn til det internasjonale samfunnet om evakuering av soldatene ved Azovstal. De mener soldatene fortjener samme rettigheter som sivile.

Les også: Forsvaret ønsker å kjøpe deler av Rygge sivile lufthavn for å oppbevare museumsmateriell

Kateryna Prokopenko, kona til Denys Prokopenko, som er kommandør for Azov-bataljonen ved stålverket, sier hun ikke hadde hørt fra ham på 36 timer før han ga lyd fra seg onsdag.

Han fortalte henne at russiske soldater hadde tatt seg inn i Azovstal, og at «våre soldater kjemper, det er galskap og vanskelig å beskrive».

– Vi vil ikke at de skal dø, de vil ikke overgi seg. De venter på at de modigste landene skal evakuere dem. Vi vil ikke la denne tragedien finne sted etter så lang tid med motstand, sier hun.

Nekter å overgi seg

Ukrainske myndigheter har også krevd at Russland lar soldatene ved Azovstal komme seg ut i trygghet – med våpnene sine.

Dette ville ifølge eksperter vært tilnærmet uten sidestykke, ikke minst fordi soldatene da kan delta i kampene igjen og potensielt drepe russiske soldater.

– Det er usannsynlig at Russland vil la ukrainske soldater forlate stålverket med våpnene sine, og det er ingenting i internasjonal lovgivning som tilsier at de må gjøre dette, sier Blank.

Isteden har det russiske militæret bett soldatene ved Azovstal om å legge fra seg våpnene sine og heise det hvite flagget. De sier de som overgir seg ikke vil bli drept.

Dette har blitt blankt avvist av soldatene. I en videomelding fra stålverket har Svjatoslav Palamar, Azov-bataljonens visekommandør, uttalt at han soldater er «utslitte», men at de vil «holde linjen».

Les også: Krigen drar ut, medan Russland førebur stor sommaroffensiv

Powered by Labrador CMS