Nyheter:

Heimevernet har bistått norsk politi på grensen mot Sverige.

Det svenske politiet har bedt om bistand fra Försvarsmakten

Anmodningen kommer fra det svenske politiet, melder Svenska Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen skriver at forsvarssjef Micael Bydén tidligere har sagt i et intervju at det svenske forsvaret var beredt til å bistå dersom det var behov ved massevaksinering for koronaviruset.

Nå er det kommet en anmodning fra politiet i stedet for, melder avisen.

Under en pressekonferanse onsdag informerer statsministeren, innenriksministeren og politisjefen om situasjonen. Statsminister Stefan Löfven innledet med at landet har en økt spredning av den britiske muterte versjonen av viruset. Derfor stenger de grensene for utenlandske borgere som ikke kan fremvise en negativ koronatest som er tatt innen de siste 48 timene. Tiltaket innføres fra 6. februar og varer til 31. mars.

Politikontroll

– Politimyndigheten skal sørge for at de nye reglene følges. Og at det gjøres kontroll av at alle har en negativ covid-test, sier rikspolischef Anders Thornberg.

Politiet samarbeider med en rekke myndigheter om dette, forteller han videre.

– De nye reglene om krav om meg covid-test gjør arbeidet ekstra anstrengende. Han sier det likevel er nødvendig for å avlaste helsevesenet.

Thornberg opplyser at de har sendt anmodninger til en rekke myndigheter. Han understreker at det ikke bare er Forsvaret som har blitt bedt om å bistå, men en rekke etater.

– Når det gjelder forsvaret kommer vi til å komme tilbake til nøyaktig hva det innebærer, men det dreier seg om logistikk og utrustning og den slags, sier han.

Når det gjelder grensevakt, er det i første rekke politiet som skal ta den jobben, sa rikspolitisjefen.

Thornberg sier at det svenske politiet har et godt samarbeid med det norske politiet, og at de har god oversikt over hvor det er aktivitet. Samtidig kommer de til å ta stikkontroller ved de mindre benyttede grenseovergangene.

Statsministeren takket

Jeg vil rette en takk til alle som har gjort sitt for å stoppe smittepsredningen, sier statsministeren.

– Vi har en økt spredning av den britiske versjonen, fortsetter han.

– Derfor har regjeringen stengt grensene fra Norge og Danmark, som et supplement til regelen som har hindret innreise fra utlandet siden i fjor.

Sverige har så langt registrert 11 939 koronarelaterte dødsfall siden pandemien brøt ut.

Powered by Labrador CMS