Kultur:

Øvelse: Tone Danielsen ved Forsvarets forskningsinstitutt, har skrevet bok om Marinejegerkommandoen. Dette bildet er tatt under øvelse med MJK i 2017 (Foto: Olav Standal Tangen/Forsvarets forum).

Kom inn til krigerne

Tom Robertsen møtte motstand da han inviterte en antropolog for å forske på marinejegerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ugradert informasjon er et mye sterkere våpen enn gradert.

Det sier tidligere sjef for Marinjegerkommandoen Tom Robertson.  Han mener åpen informasjon, mye lettere kunne etterprøves enn det som holdes skjult. Under lanseringen av boka «Making Warriors in a Global Era» i Oslo Militære Samfund, fortalte Robertson om hvorfor han inviterte sosialantropolog Tone Danielsen inn i varmen. Det var motstand blant spesialsoldatene, men også eksternt for å belyse sider ved avdelingen som de kanskje ikke selv var oppmerksomme på. Men det var ingen som truet med å slutte eller var «direkte i mot», da Marinejegerne åpnet seg for å bli forsket på i 2010, sier Robertson.

– Vi var i en omorganiseringsprosess. Vi skulle ikke skjære ned en avdeling, vi skulle øke den. Da måtte vi stille oss spørsmålet hva skulle gi slipp på og hva vi ønsket å ta med videre, forklarte Robertsen.

Boken: Tom Robertsen, fortalte hvorfor de inviterte Danielsen til å forske på spesialstyrkene. Nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker, Christian Harstad, er til høyre.

Han mener feltarbeidet til nåværende sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tone Danielsen, har hjulpet marinejegerne til å forstå sitt eget stammespråk og kulturelle koder bedre.

 – Det ga oss et felles språk og vi kunne diskutere begrepene. Ved å ha en antropolog i avdelingen, får du et helt annet bilde av deg selv.

Oppfinnsomme «krigere». – Feltarbeidet er ekstremsport i ordets mest alminnelige betydning, sier Danielsen og lister opp noen opplevelser hun gjorde seg i 18 måneder lange feltlivet med marinejegerne: fjellklatring, fallskjermhopping og utallige timer der hun frøys.

– Men jeg fikk også verdens beste krigerfamilie med på kjøpet.

– Når du først får foten innenfor og blir akseptert er det knapt noen som passer like godt på deg som den typen mennesker, har Danielsen tidligere sagt til Forsvarets forum.

«What we need the most is personell willing and able to change and adjust. If we cannot adapt we are useless and out of business. We have very professional operators today – we just have to get rid of the old labels as cowboys».

Boken er basert på doktorgradsavhandlingen til Tone Danielsen. 

Dette er et utdrag i boka fra en av samtalene Danielsen hadde med en tidligere operatør i Marinejegerkommandoen. Danielsen har fortalt til Forsvarets forum at marinejegerne er varsomme med hvem de selekterer: De ønsker ikke dem som er lette på avtrekkeren i sine rekker.

Forskeren ved FFI mener vi trenger flere fortellinger fra lukkede miljøer, som for eksempel spesialsoldater, som ikke er heltehistorier.

«Kill & tell». – Mange av bøkene om spesialsoldater er «skrevet» av dem selv og ført i pennen av journalister. Det er heltehistorier – såkalte «kill and tell».

– Men vi trenger historier om hverdagen. Denne boken forteller om hvordan de trener, selekterer og øver. Og krigerne bygges gjennom tillit, samhold og tilhørighet, sier Danielsen. 

Powered by Labrador CMS