Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_696_irsketilstanderforum_696_irsketilstanderhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1269/forum-media/PubImages/fokus11--2785.tiff.jpg

Irske tilstander

Forsvarets renommé står på vaklende grunn, skriver landstillitsvalgt Jens Kristian Øvstebø.

Det er den siste tiden blitt drevet en personellpolitikk for 8000 av landets soldater som til forveksling kan minne om O'Learys behandling av de ansatte i flyselskapet Ryanair.

I forbindelse med HR-transformasjonen skulle det kuttes i velferdstilbudet til Forsvarets ansatte, mens vernepliktige og personell i internasjonal tjeneste skulle fortsette å gis velferdstilbud med et uendret ambisjonsnivå. Kort tid etter kuttes Forsvarets velfungerende Fokus-tilbud. Et viktig tilbud som har holdt mang en soldat «frisk» fra kasernesyke, og sørget for kompetanseheving av dem som allerede gir både ett og to år av livet sitt i tjeneste for landet.

Jens Kristian ØvstebøGlem alle lovnader om meningsfull førstegangstjeneste, og forvent for all del ikke en førstegangstjeneste der du som soldat skal vite hva du kan vente deg tilbake av Forsvaret i året du skal tilbringe i tjeneste for ditt land. Vernepliktsrådet har i møte med forsvarsministeren spurt hvor det helhetlige blikket på personellivaretakelsen av denne gruppen er blitt av, med kutt fra så mange forskjellige hold. Mens velferdstilbudet kuttes av Forsvarets ledelse, kuttes opplærings- og videreutdanningstilbudet av departementet. Samtidig som dette skjer, finnes det fire år etter stortingsvedtaket om allmenn verneplikt ikke tilstrekkelig med uniformer tilpasset begge kjønn, og flere av kasernebyggene soldatene blir forlagt i, har sanitærfasiliteter tilpasset en kjønnsbalanse som rådet Forsvaret på 70-tallet. I desember kom det lovnader om en såkalt «ministudie» som skulle kartlegge dagens situasjon samt definere hva ambisjonen for soldativaretakelse i fremtiden skulle være. Denne har vi dessverre i skrivende stund enda ikke sett noe til.

Forvent for all del ikke en førstegangstjeneste der du som soldat skal vite hva du kan vente deg tilbake av Forsvaret

Med dagslønn på langt under hva de fleste i denne etaten har i timen, er det svært bekymringsverdig at det kuttes så mye i de utenomtjenestlige tilbudene soldatene har hatt. Dette er hva soldatene skal kunne forvente seg tilbake for sin tjeneste for landet, og utgjør gjenytelsen soldatene har krav på for jobben de gjør, med andre ord et grunnleggende element i hva vi litt flåsete kaller «soldat-lønna». Ikke bare vil både de gjennomførte og de planlagte kuttene føre til dårligere moral hos soldatene, men det er også verdt å tenke på at det møysommelig oppbygde renommeet Forsvaret har bygd seg opp over de siste årene i befolkningen, nå står på vaklende grunn. Sjelden finnes mer treffende sitater enn Warren Buffets mantra:

«It takes 20 years to build reputation, and five minutes to ruin it.» 


Publisert 25. oktober 2017 14:26.. Sist oppdatert 25. oktober 2017 14:36.