Afgh_operativ_004Afgh_operativ_004http://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Afgh_operativ_004.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=971Illustrasjonsfoto: Christian Nørstebø.

–8. mai takker vi veteranene

–8. mai er blitt både frigjørings- og veterandag i Norge. Det er en utmerket måte å si tusen takk på til veteranene våre.

Ordene er Dan-Viggo Bergtuns. Han er president i den internasjonale veteranorganisasjonen, World Veterans Federation (WVF). Nordmannen har hovedkvarter i Paris, men bor på Lillestrøm.

8. mai tilbringer han i Bratislava i Slovakia med veteranarbeid. WVF er en ​Dan-Viggo Bergtun, president i WVF.
paraplyorganisasjon for 45 millioner medlemmer i 122 land. Den ble startet etter 2. verdenskrig av veteraner fra de allierte.
– Derfor kom veteraner fra Tyskland med mye senere, men nå er det ca. 400.000 tyske veteraner under vår paraply. De har tjenestegjort i FN- eller Nato-operasjoner. 
Blant medlemmene er også veteraner fra de ulike landene som var i konflikt på Balkan. Bergtun har forhandlet i konflikter mellom veteraner i Serbia og Kosovo, Sudan og Sør-Sudan, Israel og Palestina,  Russland og Georgia samt blan tveteraner i Russland og Ukraina.
– Når jeg sammenlikner med hvordan veteraner blir behandlet i andre land, vil jeg si at Forsvaret gjør en formidabel god jobb for veteranene i Norge, mener Bergtun.

Økonomisk støtte. Veteranorganisasjonene i Norge får også betydelig offentlig støtte økonomisk.
– Forholdet til myndighetene er  svært forskjellig fra land til land. For eksempel i Israel nekter noen veteranorganisasjoner å ta mot hjelp fra myndighetene. De er redd for sin uavhengighet, for å bli fjernstyrt. Det er en interessant lojalitetsproblematikk.
Selv har Bergtun tjenestegjort i FN-styrkene i Libanon, UNIFIL, og har senere vært opptatt av veteranenes situasjon. Blant annet har han vært visepresident i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og visepresident i den internasjonale organisasjonen før han ble president der i 2015.
At en nordmann er blitt leder internasjonalt, mener i stor grad skyldes at norske soldater er meget vel ansett for sin ærbødighet, ydmykhet og allsidighet. Også veteranorganisasjonen NVIO blir oppfattet slik i det internasjonale veteranmiljøet.

«Jeg vil gratulere alle veteraner i og utenfor Forsvaret med 8. mai.»
–Dan-Viggo Bergtun, president i den internasjonale veteranorganisasjonen​

 

Publisert 5. mai 2017 15:17.. Sist oppdatert 8. mai 2017 15:08.

 

 

Morgenbrif<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Morgenbrif_ny.jpg" style="BORDER:0px solid;" />MorgenbrifDette skriver norske medier om Forsvaret i dag.http://forsvaretsforum.no/morgenbrif
Østfronten<img alt="" src="/forum-media/PubImages/20170215OST_3299.jpg" style="BORDER:0px solid;" />ØstfrontenEn norsk generalløytnant passer på våpenhvilen i Øst-Ukraina. Den brytes hver dag. http://forsvaretsforum.no/reportasje-østfronten
Veteranjul<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Rondane_001.jpg" style="BORDER:0px solid;" />VeteranjulNorske og britiske veteraner feiret julaften på forskudd. Nå kan det bli fast tradisjon. http://forsvaretsforum.no/veteranjul