Nyheter

SEREMONI: Kransesermonien ble utført 2. juni nede på Oslo Havn.

Liasonoffiser Lysgård fikk amerikansk medalje

Frederikke Bang Lysgård fikk utmerkelsen for aktverdig arbeid som liasonoffiser for Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var så overrasket at jeg ikke skjønte det var mitt navn som ble ropt opp da jeg sto oppstilt, sier Lysgård.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun har akkurat fått utmerkelsen Meritorious Service Medal av den amerikanske marinen. Lysgård er liaisonoffiser for Sjøforsvaret for utenlandske fartøy til Norge og har mottatt medaljen for aktverdig arbeid som liasonoffiser for Sjøforsvaret fra januar 2002 til desember 2019.

– Jeg ble utrolig takknemlig for at de har sett alt det arbeidet som jeg har gjort med glede i mange år, og det betyr så mye for meg å legge til rette for utenlandske marinefartøy som kommer til Norge for en velfortjent hvil. Målet mitt er jo alltid at når de reiser så skal de synes at Norge er et fantastisk land, sier Lysgård.

Hyller norsk innsats

Kommandør Eric Severseike, forsvars- og marineattaché på USAs ambassade i Oslo, er imponert over arbeidet som Lysgård har gjort.

– Jeg har vært her i bare litt over ett år, og heldigvis er dette det første store skipsbesøket. Frederikke har vært så hjelpsom når det kommer til det gode båndet mellom USA og Norge.

– Skip etter skip etter skip, kan man se at Frederikke forbereder seg og gjør helt utrolig arbeid til og fortsette med dette gode samarbeidet mellom landene, forteller han.

Les også: – Det mest kapable kommandoskipet i den amerikanske marinen

Medaljeutdelingen ble gjennomført 2. juni, i forbindelse med en seremoniell kransenedleggelse på et lukket område ved monumentet «Orlogsgasten» nedenfor Akershus festning.

I tillegg til personell fra den amerikanske ambassaden i Oslo, var også skipssjefen og representanter mannskapet på USS Mount Whitney var til stede.

OPPSTILT: Mannskapet fra USS Mount Whitney sto oppstilt under seremonien.

– Det er tradisjon og vi er glad for å hylle de Norske sjømennene som tjente det flotte landet sitt, og som har gjort det i nesten over 500 år. Vi hyller også den store innsatsen norske krigsseilere bidro med i andre verdenskrig, med en nobel innsats, sier Severseike.

Det er en tradisjon at alle utenlandske marinefartøy som er på besøk i Oslo legger ned blomster ved «Orlogsgasten».

– Det har ikke vært brutt siden de startet, og det er nå Oslo havn som ivaretar monumentet på vegne av krigsseilerne, sier Lysgård.

Styrker båndet

USS Mount Whitney er kommandofartøyet til den amerikanske marinens 6. flåte og lå til kai i Oslo fram til 5. juni. Seveseike mener at det styrker båndet mellom de to Nato-landene å ha slike arrangementer som kranseseremonien.

– Jeg tror det forsterker forholdet ikke bare mellom USA og Norge, men forholdet vi har som Nato-allierte, selv i de mest utfordrende av tider, i en global pandemi, forklarer Severseike, han fortsetter:

TIL KAI: USS Mount Whitney ankommer Akershuskaia i Oslo.

– Som partnere så klarer vi å finne løsninger som lar oss gjøre nødvendige ting også under en pandemi, slik som mannskapsoverføring og opprettholdelse av beredskap. Som du kanskje vet, har Mount Whitney kommet inn til Oslo etter å ha vært på øvelse ute på sjøen med andre Nato-allierte. Jeg tror det virkelig viser Norges egenskap og store dybder og styrke av vårt partnerskap som både allierte og Nato partnere.

USS Mount Whitney har seilt i mer enn femti år, men skipssjefen omtaler i et intervju med Forsvarets forum skipet som det mest «kapable kommandoskipet» i den amerikanske marinen.

Les også: HV-soldater på sprengstoffjakt når amerikansk marinefartøy legger til kai

Severseike ved den amerikanske ambassaden synes at det er fantastisk å se et amerikansk marinefartøy lagt til kai i Oslo.

– Vi gleder oss til at forholdene blir bedre når det gjelder korona, og jeg håper at vi snart ser sjømenn ute i Oslo som hygger seg også, sier han.

Lysgård legger til:

– Jeg må vel si at det er synd at vi ikke kan legge til rette for at mannskapet får en velfortjent hvil. Det gjør litt vondt i hjertet, for jeg vet hvor mye innsats forsvarsansatte legger ned for vår felleskap. Så jeg ønsker dem velkommen tilbake når de kan oppleve Norge litt mer enn bare på avstand!

Powered by Labrador CMS