Nyheter

BOMBEFLY: Et russisk Tupolev TU-160 supersonisk bombefly fotografert fra et norsk F-16 i 2021.

Nesten tre av ti nordmenn frykter krigshandlinger i Norge

De unge frykter krig minst, mens de mellom 45 og 64 år er mest urolige, viser ny undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens 29 prosent av de spurte – nesten tre av ti personer frykter krigshandlinger, er det 48 prosent som ikke frykter krigshandlinger. De siste har svart at de vet ikke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette kommer fram i en undersøkelse meningsmålingsinstituttet InFact har gjort for P4-nyhetene. Deltakerne har blitt spurt om de frykter krigshandlinger etter sabotasjen mot gassrørledningen i Østersjøen.

Kvinner er ifølge undersøkelsen mer bekymret enn menn. Blant menn fryktet 23,3 prosent krigshandlinger, mens andelen var 34 prosent blant kvinner.

Forskjellen var også stor mellom aldersgruppene. Blant de yngste var 18,6 bekymret, mens andelen var 24,3 prosent blant de eldste.

Krisepsykolog Atle Dyregrov er ikke overrasket over at de yngste bekymrer seg minst.

– Ungdommer har et aktivt liv og er vant til å skyve ting til side for å leve. Samtidig skyldes det også erfaring, sier han til P4.

Han mener også det gir mening at flere kvinner enn menn er bekymret, blant annet fordi de jevnt over har mer ansvar for barn og kjenner på det ansvaret.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Sjøkrigsskolen tror ikke freden er truet.

– Russland vet at de ville tapt en krig mot Nato. Samtidig sliter russerne mer enn nok med krigen i Ukraina, så vi er derfor veldig langt unna et slikt scenario, sier han i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS