Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1264_ingenskaderetterdvdaforum_1264_ingenskaderetterdvdahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8021/forum-media/PubImages/20181030_FOFO_TRJE18_DV-dag_681.jpg

Ingen skader etter militæroppvisning

I går inntok Nato-styrker Byneset utenfor Trondheim. Det gikk overraskende bra, mener Jon Gisle Vikan fra Sør-Trøndelag Bondelag.

– Foreløpig har vi ikke fått melding om noen skader etter Distinguished Visitors Day (DV-dagen). Men vi ønsket å være føre var. Derfor sendte vi ut noen råd til våre medlemmer i forkant. Blant annet om å ta inn dyrene fra beite og være tilstede i fjøset når DV-dagen pågikk. Men det virker som dette har gått veldig bra, forteller Jon Gisle Vikan.

Han er organisasjonssjef for Sør-Trøndelag bondelag og var selv tilstede på DV-dagen sammen med resten av fylkesstyret.

– Vi hadde leid et lokale en kilometer unna landgangsområdet. Der sto vi på en haug og så på øvelsen. Det var et spektakulært syn, sier Vikan.

Jon Gisle Vikan i Sør-Trøndelag Bondelag
Bondelaget.
For Nato viste virkelig muskler på Byneset i går. Det var overflyvning med jagerfly og «bombardement» fra fregatter på fjorden. Fra sjøveien kom marineinfanterister i land støttet av pansrede kjøretøy.

– I forkant var vi litt bekymret for DV-dagen. Det skyldtes lite informasjon om hva som skulle skje, forteller Vikan.

Men for litt over en uke siden snakket Bondelaget med en representant for Forsvaret som fortalte i detalj hva som skulle foregå.

– Da ble vi beroliget og kunne legge ut informasjon på våre nettsider til de som ble berørt. Der står også nummeret til en skadetelefon som går direkte til Forsvaret. Men foreløpig har vi ikke fått melding om noen skader, sier han.

 

 

forum_1264_ingenskaderetterdvdaforum_1264_ingenskaderetterdvdahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8025En norsk CV90 fra Panserbataljonen under styrkedemonstrasjonen på Byneset. (Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret)/forum-media/PubImages/20181030-osh_dvdag.jpg
forum_1264_ingenskaderetterdvdaforum_1264_ingenskaderetterdvdahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8026Et fransk Tiger helikopter under DV-dagen på Byneset den 30. oktober. (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret)/forum-media/PubImages/20181030tk_I6737 (1).jpg

Samarbeid. Byneset er et aktivt jordbruksområde med blant annet fjørfe, storfe, gris og pelsdyr. Det var hvordan dyrene skulle reagere på støyen fra den militære aktiviteten som var den største bekymringen.

– Sammen med de andre fra fylkesstyret var vi inne i et fjøs cirka en time etter at DV-dagen var over. Kuene hadde ikke reagert. Det hadde heller ikke to haner som kunne gå fritt rundt både inne og ute, forteller Vikan.

– Hvordan har samarbeidet med Forsvaret vært i forbindelse med øvelsen?

Veldig bra. Vi hadde en samling i januar med foredrag av miljøoffiser Marianne Bø som informerte om øvelsen. Representanter for de mest berørte fylkene var også på et seminar på Gardermoen i vår. Forsvaret har stort sett vært tidlig ute med informasjon og innkalt til folkemøter, forteller han.

Skader. Det er fortsatt lenge igjen av øvelsen. Så selv om det foreløpig ikke er innmeldt skader i Sør-Trøndelag, så tror Vikan at det kommer.
­­

– Det er vel nesten uunngåelig med så mange soldater som øver.


Det er et tidspunkt på året som er veldig vanskelig. Og selv om avdelingen har fått kart over sensitive områder så kan det skje mye i kampens hete, forteller han.

Likevel mener han at mange bønder og grunneiere er positive til at Nato øver i Norge.

– Det var litt av en demonstrasjon av militærmakt i går, blant annet med et bombefly som hadde fløyet helt fra USA. Det er jo betryggende å ha en slik allianse i ryggen, sier Vikan.

 

 

forum_1264_ingenskaderetterdvdaDette er øvelsen Trident Juncture 2018<p class="forsvaretElement-p">​Rundt 50 000 soldater fra 31 land skal øve på å forsvare Norge. </p><p class="forsvaretElement-p">Det er den største Nato-øvelsen siden Den kalde krigen.</p><p class="forsvaretElement-p">Trident Juncture 2018 vil skje i tre hoveddeler: </p><p class="forsvaretElement-p">En deployeringsfase fra august til oktober </p><p class="forsvaretElement-p">En feltøvelse fra 25. oktober til 7. november </p><p class="forsvaretElement-p">Og til slutt en kommandoplassøvelse fra 13. til 24. november.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Soldater, utstyr og militærmateriell fraktes fra de ulike deltakernasjonene og til 27 ulike ankomststeder i Norge. <br></p><p class="forsvaretElement-p">Materiellet og personellet fraktes til Norge med cirka 180 flytransporter og 60 skipstransporter. </p><p class="forsvaretElement-p">Fra de ulike ankomststedene fraktes utstyret deretter videre til øvingsområdene med tog og lastebiler. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres og bygges rundt 50 leirer i forbindelse med øvelsen. Halvparten av leirene vil huse over 500 personer, og den største bygges for rundt 5 500 mennesker.<br></p><p class="forsvaretElement-p">Feltøvelsen vil foregå i områdene sør for Trondheim og nord for Rena i Østerdalen. I tillegg blir det sjøaktivitet langs Norskekysten og Nordsjøen samt mindre områder i Østersjøen og Skagerrak. </p><p class="forsvaretElement-p">Det blir også luftaktivitet i luftrommet over Norge, Sverige og Finland<br></p><p class="forsvaretElement-p">Forsvaret forventer at 130 fly, 70 skipsfartøy og 10 000 kjøretøyer skal delta.</p><p class="forsvaretElement-p">Ifølge Forsvaret har NATO og Forsvaret inngått kontrakter for rundt 1,5 milliarder kroner med norsk næringsliv i forbindelse med øvelsen. </p><p class="forsvaretElement-p">Det skal etableres rundt 35 000 senger, serveres 1,8 millioner måltider og leveres 4,6 millioner flasker med vann. Det skal også vaskes 660 000 kilo med klær under øvelsen. <br></p>forum_1264_ingenskaderetterdvdaPublisert 31. oktober 2018 11:58.. Sist oppdatert 31. oktober 2018 13:24.