Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1664_ivietnamskapertrumpbforum_1664_ivietnamskapertrumpbhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8858USAs president Donald Trump møtte Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc onsdag. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix/forum-media/PubImages/tda78a3a.jpgUSAs president Donald Trump møtte Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc onsdag. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

​– Amerika-krigen er fortid

Et anstrengt forhold til Kina og en økonomi i vekst fyller vietnamesere med håp når USAs president Donald Trump denne uka besøker landet.

Amerikanernes krigføring under Vietnam-krigen blir presentert i all sin gru gjennom bilder, film og våpen på Krigsmuseet i Ho Chi Minh. Selv der, i det som før het Saigon, treffer vi vietnamesere som har store forventninger til USA.

– Amerika-krigen er fortid. USA er ikke farlig. Amerikanerne kommer ikke tilbake som fiender, sier forfatter og Asia-ekspert Torbjørn Færøvik. Han er i byen som de siste amerikanske soldatene forlot i 1975. Hovedstaden Hanoi ligger i nord, men Ho Chi Minh i sør er det økonomiske kraftsenteret. 

Amerika-krigen er fortid. USA er ikke farlig. Amerikanerne kommer ikke tilbake som fiender

Da Trump ble president vraket han en frihandelsavtale som også omfattet Vietnam. Nå håper vietnameserne likevel på økt handel med USA. Brutto nasjonalproduktet økte med seks prosent i fjor. Vietnam eksporterer mye mer til USA enn de importerer, og president Trump er tydelig på at han forventer at Vietnam skal kjøpe mer varer fra USA. Det ble inngått avtaler om salg av amerikanske fly til Vietnam denne uken.

 

 

forum_1664_ivietnamskapertrumpbforum_1664_ivietnamskapertrumpbhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8859Krigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl. /forum-media/PubImages/IMG_7889.jpgKrigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl.
forum_1664_ivietnamskapertrumpbforum_1664_ivietnamskapertrumpbhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8860Krigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl. /forum-media/PubImages/IMG_7853.jpgKrigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl.
forum_1664_ivietnamskapertrumpbforum_1664_ivietnamskapertrumpbhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8861Krigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl. /forum-media/PubImages/IMG_7836.jpgKrigsmuseet i Ho Chi Minh, byen som tidligere het Saigon. Her forlot de siste amerikanske soldatene Vietnam i 1975. Foto: Tor Eigil Stordahl.


– Økt anseelse

At presidentene Donald Trump og Kim Jong-un valgte deres land for toppmøtet mellom USA og Nord-Korea har fått stor oppmerksomhet i Vietnam.

– Det er nok et bevis på vårt lands økte anseelse internasjonalt, sier Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc til avisen Vietnam News.

Når amerikanere er populære gjester i Vietnam, skyldes det også det anstrengte forholdet mellom kommunistregimene i Vietnam og Kina. Landene deler grense i nord, og Vietnam har i århundrer hatt dårlig erfaring med Kina som nabo.

– Kina har også de siste tiårene ført en aggressiv politikk i nærmiljøet. De har egenrådig fastsatt omstridte grenser og har annektert store deler av Sør-Kinahavet som sitt territorialfarvann, sier Færøvik. Samtidig investerer Kina i mange av landene i regionen. Vietnameserne frykter for stor kinesisk innflytelse, og er redde for å bli avhengige.

Også sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes bekymrer seg for kinesisk politikk i blant annet Sør-Kinahavet. Les mer her.

– Hva med Russland?

– Russland er ingen aktiv aktør i regionen. Vietnam ønsker derfor at USA skal være en motvekt til Kina. USAs stillehavsflåte patruljerer i området, men amerikanerne vil ikke å utfordre Kina militært. Striden om grensene i Sør-Kinahavet framstår rett og slett som en uløselig konflikt, sier Færøvik til Forsvarets forum.

Striden om grensene i Sør-Kinahavet framstår rett og slett som en uløselig konflikt
Publisert 28. februar 2019 11:24.. Sist oppdatert 28. februar 2019 18:05.