Nyheter:

SIKRER INNFARTSÅRE: Ingeniørsoldater fra Hæren er på plass inne i rasområdet med utstyr for å sikre veien for letemannskapene. Flere boliger ble tatt av jordskredet, tre personer er savnet og syv er bekreftet omkommet søndag kveld. Over 1000 personer i området er evakuert.

Forsvaret satte inn spesialkjøretøy for brolegging i rasområdet

Rundt midnatt natt til søndag kjørte Forsvaret inn i skredområdet i Gjerdrum med et kjøretøy utrustet for brolegging. Redningsarbeidet har holdt frem uten stans gjennom hele søndag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien som legges ut skal gjøre det mulig for letemannskapene å ferdes tryggere i det ustabile leirskredet. Kjøretøyet bemannes av personell fra Ingeniørbataljonen i Forsvaret.

– Man benytter seg av bistand fra Forsvaret med broleggingsutstyr nå, for å få sikret innfartsårene man har til rasstedet, bekrefter operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt til VG.

SPESIALISTER: Oversjersjant Ole Andreas Henriksen, NK KP5 Ingeniørbataljonen i BrigN og løytnant Petter Thorud fra Ingeniørbataljonen i BrigN vurderer rasområdet.

Sveen forklarer overfor avisen at man har klart å bli ferdig med grunnarbeidet som må til for å bruke det tunge utstyret tidligere enn ventet, og derfor tar den i bruk allerede i natt.

Ingeniørbataljonen har stått klare til å bistå med broleggeren i nærmere to døgn, men den har ikke blitt tatt i bruk tidligere , fordi den ble regnet som for tung for grunnforholdene i området det ble søkt i.

Den øvre delen av kjøretøyet sklir ut til en 26 meter lang bro. Broleggeren kan blant annet brukes til å krysse elver.

Gangveiene som redningsmannskapene har brukt for å komme seg inn i rasområdet er laget av isoporplater som er understøttet med treverk og armeringsjern fordi underlaget er ustabilt.

Forsvaret bidrar også med spesialtrente hunder, droner fra FSK, HV-soldater fra innsatsstyrke Derby i HV-02, Bell- og Sea King-helikoptre, samt Orion-fly.

BROLAGT: Forsvaret har lagt ned en Leguan bro og markforsterkningsutstyr nede i raset på Ask i Gjerdrum.
FORSVARET BISTÅR: Fra Gjerdrum hvor Forsvaret støtter søk- og redningsmannskaper og politiet i forbindelse med jordraset på Ask i Gjerdrum. Ingeniørsoldater fra Hæren er på plass med utstyr for bruk i rasområdet.

– Risikofylt operasjon

Spesialtrente hunder markerte lørdag kveld på en rekke punkter, som redningsmannskapene har undersøkt i løpet av natt til søndag

– Det vil ta mange timer og pågå utover natten, men det er foreløpig usikkert hvor lenge. Det er også viktig at vi tar noen pauser fra stedet slik at det ikke er våre lukter som hundene markerer på, sa innsatsleder Kenneth Vangen i brannvesenet lørdag kveld.

Redningsmannskapene leter fortsatt etter overlevende som kan befinne seg i luftlommer under sammenraste bygg i skredmassene, ifølge Vangen.

På en pressebrif søndag morgen forteller han at det er tungt arbeid.

– Leiren har begynt å tørke, men det er fremdeles avskallinger fra skredkanten. Det er en risikofylt operasjon, sier han.

SØKTE I NATT: Redningsmannskaper i aktivitet i rasområdet ved Ask i Gjerdrum natt til søndag.

Funn av død person

Enda en person ble funnet død i skredet i Gjerdrum søndag ettermiddag. Dermed er i alt sju av de ti personene som har vært savnet blitt bekreftet omkommet.

Tre ble funnet søndag, tre lørdag, mens én person ble funnet fredag.

ISOPOR-MATTER: Personell fra innsatsstyrke Derby i HV-02 i aksjon ved rasområdet.

Så langt er det kun personen som ble funnet fredag, som er identifisert. Det var Eirik Grønolen.

Henter ut kjæledyr

Operasjonsleder Gisle Sveen sier brannvesenet i natt har tatt seg inn i evakuerte hus i området som er sperret av etter skredet for å hente etterlatte kjæledyr.

– Det er vurdert til at de har kapasitet og at det er trygt nok til å gå inn i noen av de evakuerte husene innenfor sperringen. Det er snakk om at det kan være en del kjæledyr i husene, sier Sveen til VG natt til søndag.

TUNGT UTSTYR: En av Forsvarets broleggere har vært på plass på Ask i Gjerdrum i to døgn, klar til å bli satt inn i redningsarbeidet.
Powered by Labrador CMS