forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1802https://youtu.be/A9f3CDtmH0U

Grensemat

«Maten er mye bedre på grensa enn i leir», sies det. Vi sjekket påstanden.

Soldatene utdannes i Høybuktmoen leir, før mange av dem ender opp som grensejegere, med stasjonene Jarfjord og Pasvik som utgangspunkt. De som ikke havner på grensa, tjenestegjør i stabskompaniet i leir.

Hverdagen i leir og på grensa er som natt og dag, sier soldatene selv. Det samme sier de om maten.

Er forskjellen virkelig så stor? Messetoppen tok turen til Høybuktmoen en fredag og Jarfjord en lørdag.

Det var faktisk forskjell.

 

 

forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1803På Høybuktmoen ble det servert pannekaker. /forum-media/PubImages/wj20171013_FOFO_Høybuktmoen_messetest_159.jpg


Fair eller ikke?
På Høybuktmoen ble det servert vanlig lunsj med fredagens risengrynsgrøt. I tillegg var det kjøttboller som varmrett. Det vanlige pålegget og salatutbudet kan vi karakterisere som normalt for en forsvarsmesse. Men hvor var det gode brødet? Og, til salat bør man ha litt dressing. Den eneste vi fant var en chilidressing som absolutt ikke passet.

Hvor var det gode brødet? Og, til salat bør man ha litt dressing

Middagen besto av ferdigstekte pannekaker, sukker og blåbær. I tillegg ertesuppe med pølsebiter. Ertesuppa smakte godt og var varm.

Pannekakene var ok, men ikke mer enn det. Alle pannekakene vi fikk var harde i kantene etter oppvarmingen i varmeskap. Det kunne man enkelt unngått.

 

 

forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1804Høybuktmoen/forum-media/PubImages/wj20171013_FOFO_Høybuktmoen_messetest_235.jpg
forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1806Høybuktmoen/forum-media/PubImages/wj20171013_FOFO_Høybuktmoen_messetest_264.jpg
forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1812Høybuktmoen/forum-media/PubImages/wj20171013_FOFO_Høybuktmoen_messetest_041.jpg


Så er spørsmålet: Er dette et ok måltid for soldater som akkurat har avsluttet øvelse og som ikke skal hjem på perm i helga?

Svaret er nei. Her burde kjøkkenet fulgt med i timen, lagt mer i fredagspotten og sørget for et skikkelig «weekendmåltid» som er inngangen på helga verdig.

Vi lander på to tallerkener.

 

 

Høybuktmoen garnisonHøybuktmoen garnison<p class="forsvaretElement-p"><b>​TIL BORDS:</b> Snitt på 300. En del støy, stoler ramlet ned fra bordene.<br><b>KØ: </b>En god del. Inspiserende befal avviste bryskt soldater som hadde fått beskjed om å spise i messa fra sitt eget befal.<br><b>ORDEN: </b>Bra. Ikke mye søl og god orden i køen.<br><b>LUNSJ: </b>Risengrynsgrøt, kjøttboller. Tradisjonelt pålegg.<br><b>MIDDAG: </b>Pannekaker, sukker og blåbærsyltetøy. Ertesuppe. For lett på en fredag.<br></p>http://forsvaretsforum.no/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=30

– Maten på Jarfjord er over alle forventninger. Bra standard og herlig lunsj, sier Nicolai Orheim (19), sambandssoldat på Jarfjord.

Unødvendig. Hva så med grensestasjonen på Jarfjord. Er det så store forskjeller når man serverer 30-50 i stedet for 300-350 soldater hver dag? Kokkene sier selv de har mulighet til mer personlig touch på maten og til å lage mer fra bunnen av.

Da vi besøkte Jarfjord, ble vi først svært imponert over en herlig lørdagsbrunsj, med blant annet kyllinglår og hjemmelaget focaccia. Foruten vanlig lunsjpålegg finner vi også hjemmebakt brød. Stemningen er god og flere forsyner seg mer enn to ganger.

Blir det servert noe annet enn taco på lørdager? Ja, da blir det visstnok krig på grensa. Så, med kjøttdeig stekt av kokken selv, lefsene klare og tilbehøret på plass, skulle dette ligge an til toppscore. Men det er noe som skurrer: Tacokjøttet og lefsene har nesten ikke varme.

 

 

forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1807Jarfjord/forum-media/PubImages/wj20171014_FOFO_Jarfjord_messetest_035.jpg
forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1809Jarfjord/forum-media/PubImages/wj20171014_FOFO_Jarfjord_messetest_323.jpg
forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1810Jarfjord/forum-media/PubImages/wj20171014_FOFO_Jarfjord_messetest_040.jpg
forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1811Jarfjord/forum-media/PubImages/wj20171014_FOFO_Jarfjord_messetest_002.jpg

Med kjøttdeig stekt av kokken selv, lefsene klare og tilbehøret på plass, skulle dette ligge an til toppscore

For å oppnå full pott, måtte dette ha vært på plass.

Derfor trekker vi én, og ender på fire tallerkener på Jarfjord.

 

 

Jarfjord grensestasjonJarfjord grensestasjon<p class="forsvaretElement-p"><b>TIL BORDS: </b>Ca. 40 soldater. Bra atmosfære.<br><b>KØ:</b> Ikke spesielt mye kø.<br><b>ORDEN:</b> Bra inspeksjon av antrekk.<br><b>LUNSJ:</b> Wow! Herlig lunsj, matlukten griper tak i deg i inngangsdøra.<br><b>MIDDAG:</b> Stort minus for nesten kald kjøttdeig og lefser. <br></p>http://forsvaretsforum.no/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=29

***

Kjøkkensjefen


– Skulle gjerne sett at de byttet isbergssalaten med skikkelig salat. Jeg savner variasjon, sier Henrik Lien (20), vaktsoldat ved Høybuktmoen leir.

Rune Mikkelsen er kjøkkensjef for ansatte på Høybuktmoen, Jarfjord og Pasvik. Høybuktmoen har 14 ansatte, mens det er tre og en halv stilling på hver av grensestasjonene. Mikkelsen har vært der i 25 år.

– En stor utfordring for oss her i nord er leveransene av varer. Det kan ta ere dager før vi får en bestilling i hus, og det krever nøye planlegging. Går noe skeis, må vi improvisere, sier han.

Går noe skeis, må vi improvisere

Når Messetoppen er innom Høybuktmoen har kjøkkensjefen foruten sine vanlige kunder, soldatene og befalet, også besøk av 240 personer fra Heimevernet som har øvelse.

– Voksne folk søler ikke. Soldatene derimot må vi lære opp til å løfte tallerkenen når de forsyner seg. Etter noen måneder går sølet over, sier Mikkelsen. 

 

 

forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1805Kjøkkensjef Rune MIkkelsen (nr. to fra høyre) har ansvaret for messene på både Høybuktmoen og Jarfjord. /forum-media/PubImages/wj20171013_FOFO_Høybuktmoen_messetest_094.jpg

– Maten er veldig bra. Kokkene gjør det lille ekstra her på Jarfjord, sier Filip Martinsen (20), ledende mening på Jarfjord.

Han forteller at soldatene i utdannings- kompaniet oftest smører med seg lunsj og at de ikke alltid spiser middag i leir, fordi de ofte er på øvelse.

Patrick Amundsen er kokk på Jarfjord grensestasjon.

– Det er ingen som skal ned i vekt på min vakt, sier han. 

Ingen skal ned i vekt på min vakt

Faktisk har det vært påpekt at noen har flere kilo å gå på etter seks måneder eller mer som grensevakt.

Vektoppgangen skjer trass i mange og lange patruljer langs russergrensa.  

 

 

forum_729_grensematforum_729_grensemathttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1808– Ingen skal ned i vekt på min vakt, sier kokk Patrick Amundsen på Jarfjord. /forum-media/PubImages/wj20171014_FOFO_Jarfjord_messetest_322.jpg


 

 

MessetestenMessetesten<ul><li><strong style="font-size:1rem;">Ramsund: Topp (5)​</strong></li><li><strong style="font-size:1rem;"><a href="https://forsvaretsforum.no/simsalabim">Rena: </a></strong>Topp (5)<br></li><li><strong><a href="https://forsvaretsforum.no/messetest-skjold">Skjold:</a> </strong>Topp (5)<br></li><li><strong><a href="https://forsvaretsforum.no/messetest-madla">Madla:</a> </strong>Topp (5)<br></li><li><b>Jarfjord:</b> Meget bra (4)<br></li><li><strong><a href="https://forsvaretsforum.no/messetest-rygge">Rygge:</a> </strong>Meget bra (4)<br></li><li><strong><a href="https://forsvaretsforum.no/messetest-%C3%B8rland">Ørland: </a></strong>Meget bra (4)<br></li><li><strong><a href="https://forsvaretsforum.no/messetest-haakonsvern">Haakonsvern:</a> </strong>Meget bra (4)<br></li><li><strong>Bardufoss: </strong>Meget bra (4)<br></li><li><strong>Bodin: </strong>Godkjent (3)<br></li><li><b>Høybuktmoen: </b>Snevert (2)<br></li><li><strong>Huseby: </strong>Snevert (2) <br></li></ul><div>5 tallerkener - topp, 4 tallerkener - meget bra, 3 tallerkener - godkjent, 2 tallerkener - snevert, 1 tallerken - for dårlig, knust tallerken - bomber og granater. <br></div>http://forsvaretsforum.no/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=9


Publisert 14. november 2017 12:08.. Sist oppdatert 17. november 2017 10:51.