Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

Fra generalens bokhylle

​Det fins uendelig mange bøker om lederskap, men det fins knapt noen lederskapsbøker som handler om bøker, til nå.
Bokomslag

Anmeldelse

"I motsetning til mye av kvikkfikslitteraturen om lederskap, er dette forfriskende lesing."

Ideen til boka er enkel, men oppskriften er smått genial: De har plukket ut femti bøker basert på intervju med militære ledere (noen få har mer enn en bokanbefaling). Hver general eller admiral skriver kort om hvorfor han valgte boka. Det blir fulgt av et sitat fra verket, før man går over i en kort presentasjon. Tilslutt følger en bolk om hvilke lærdommer for lederskap boka fremmer. Hver bolk er på en fem-seks-sju sider. I tillegg kommer noen anbefalinger og intervju, blant annet fra forsvarsminister James Mattis favoritter fra hans bibliotek som rommer 7000 titler.

Det fins uendelig mange bøker om lederskap, men det fins knapt noen

«The Leader’s Bookshelf» av Adm James Stavridis & R. Manning Ancell. Naval Institute Press 2017, 288 sider.

lederskapsbøker som handler om bøker, til nå. I motsetning til mye av kvikkfikslitteraturen om lederskap som fins der ute er dette forfriskende lesing. En kan nesten bli fristet til å si at den mest interessante og relevante bruken av humaniora og samfunnsvitenskap i dag foregår i det militære. Det henger selvsagt sammen med at trusselbildet globalt har blitt multipolart, og kommer på et vell av ulike plattformer, i kontrast til Den kalde krigen, da alt handlet om telling av våpen og plugging av Fuldagapet. For å lede i dag må man tenke annerledes og ha en forståelse av tiden før oss, gjerne litt lengre tilbake og fjernere fra det kjente. I så måte er denne boka et godt utgangspunkt for ferden inn i bokormenes domene.

For alle som har et halvt øye på utenrikspolitikk bør admiral Stravidis være ett kjent navn fra artikler i Foreign Policy, det bør det også være i Forsvaret siden han tidligere var SACEUR , øverstkommanderende i Nato. Medforfatter Manning Ancell har sitt daglige virke på U.S. Naval Institue, men selv om begge er blå, er det ikke en bok med marineslagside.  Anbefalingene er ganske jevnt fordelt fra toppnivå i alle de fire amerikanske våpengrenene, og det er også en ganske god spredning i valgene fra antikken til i dag.

Hovedpoenget er imidlertid klart, man må lese både mye og bredt for å bli en god leder, både sivilt og militært. 

En amerikansk slagside har bokvalget riktig nok, Lincoln og litteratur om Den amerikanske borgerkrigen går igjen, men det gjør også Churchill, uten at de tar for mye plass. Dette bør heller ikke være noe hinder for norske lesere. Det er heller mulighet å utvide horisonten utover den indre led, eller heimstaddiktinga, som det heter. (Gjennom boka spant tanken om hvordan en tilsvarende bok på norsk ville sett ut, ville noen sett relevansen fra Snorre?)

Alt er lagt fram på en lettlest, klar og inspirerende måte. Bokutvalget omhandler både romaner og sakprosa, der den siste typen naturlig nok dominerer. Hovedpoenget er imidlertid klart, man må lese både mye og bredt for å bli en god leder, både sivilt og militært. Det blir også argumentert for lesing med lederskapsbriller når man leser bøker. Det skal rett nok sies at ingen av forfatterne tror at det er mulig å hente slike lærdommer fra alle bøker. I denne boka kommer man for eksempel til kort på lederskapssiden når man omtaler John Keegans militærhistoriske klassiker The Face of the Battle.

Stravidis har også ett godt poeng om skriving. Man blir en bedre skribent om man leser mye, og han tar også til orde for at offiserer skal være mer tilstede, publisere, teste ut tankene sine og ikke være redd for å ytre seg.

I dagens tidsklemme er det fort gjort til at bøkene blir stående til bestøving i hyllene. I motsetning til annen bestøving blir det ikke mye liv av nedstøvete bøker. Et fint triks som Stravidis kommer med (han hadde 4000 bøker i flyttelasset da han forlot Nato), er at man lærer seg å lese i korte bolker. Har man 10-15 minutter til rådighet er det en utmerket mulighet for å få lest litt. 15 minutter er tross alt bedre enn null.  Den viktigste lærdommen er denne. Les bredt, les ulike sjangre, noter og lær av folkene som har vært ute før. Om en ikke vet helt hvor en skal starte, er denne boka en god inngang, både i lederskapets verden, og i litteraturens. Personlig synes jeg det ville vært interessant å se en tilsvarende norsk bok. Det ville kanskje ta vekk litt av myten om at man bare leser manualer i Forsvaret, eller kanskje, Gud forby, gjør man bare det. I så fall er denne boka enda viktigere. 

Publisert 7. juni 2017 10:56.. Sist oppdatert 12. desember 2017 10:08.

 

 

Moralske veivalg<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Beevor_003.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Moralske veivalgDen viktigste grunnen til at bøker om annen verdenskrig fortsetter å fascinere, handler om moral, mener krigshistoriker Anthony Beevor. http://forsvaretsforum.no/moralske-veivalg
Forteller historien til de tause menn<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Jaklin1.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Forteller historien til de tause mennMed boka ”Kampen om Narvik – 62 desperate dager” håper forfatter Asbjørn Jaklin å få fram historien til mange av de norske tause menn som kjempet i det voldsomme felttoget.http://forsvaretsforum.no/forteller-historien-til-de-tause-menn
Hvite menn, svart gull<img alt="" src="/forum-media/PubImages/20180816_OJ_Eystein%20Hanssen_01.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Hvite menn, svart gullMed boken «Svart landskap» lanserer forfatter Eystein Hanssen ny thriller-serie. En norsk leiesoldat er hovedpersonen.http://forsvaretsforum.no/hvite-menn-svart-gull